Czy dobiorę soczewki?

Re: Czy dobiorę soczewki?

Postprzez Paula Optometrysta » 11 sie 2011, o 13:03

Drogi Vinie, przykro mi, ze zamiast odpowiedzi na swoje pytania dostales abstrakcyjna dyskusje:) aby jednoznacznie okreslic czy mozesz czy nie mozesz nosic soczewki to i tak za malo informacji jak dla mnie. Przede wszystkim oczy powinien obejrzec specjalista.. bo tak na "sucho" nie da nic stwierdzic. po przeczytaniu Twojego przypadku , ja widzes swiatelko w tunelu i mysle ze dobry specjalista bedzie umial jakos Ci pomoc.
Paula Optometrysta

Postprzez LEMUR » 11 sie 2011, o 14:07

Paula Optometrysta napisał(a):Drogi Vinie, przykro mi, ze zamiast odpowiedzi na swoje pytania dostales abstrakcyjna dyskusje:)

dla mnie abstrakcja jest POLCANIE jakich kolwiek soczewek via forum. To jest abstrakcja a nie wyjasnienie (jezeli takie pytanie na forum padlo) ktore soczewki maja UVbloker a ktore nie.

a teraz ogolnie:
Dziwi mnie tylko jak "wszyscy" (celowo w cudzyslowie - ze sa jednostki) chetnie doradzacie jakie soczewki kto ma kupic, jakie sa najlepsze itp... a przeciez to wszystko powinno sie odbywac pod kontrola specjalisty. mam nadzieje, ze wiekszosc z was WIE, ze nawet te same parametry BC, DIA nie gwarantuja takiego samego ulozenia soczewki, a co dopiero jaki wplyw ma zmiana BC, DIA na wysokosc czaszowa, a jaki wykonczenie krawedzi.

Ktos napisal - poleca soczewki firmy Q, dlaczego? Nie ma soczewek firmy X, Y, Z w swoim gabinecie i opiera swoja dzialalnosc aplikacyjna tylko na jednym produkcie?
Odnosnie wmawiania ze malo istotna jest UV w soczewce, przeczytaj sobie o tworzeniu sie skrzydlika i jaka jest najczestsza przyczyna.. ciekawe co powiecie za jakis czas gdy wszystkie firmy wprowadza blokery UV w swoje produkty? Ze co? Wczesniej nie byly potrzebne :)

Wiec prosze nie nazywaj tej dyskusji abstrakcyjna i niczego nie wnosi.

@katherina - napisalem ze durasoft 3 zostaly wycofane ktore mialy UV bloker, aktualnie z CV ma tylko Precision UV, ktora jest soczewka hydrozelowa a nie si-h (chyba bylo to jasno napisane)
LEMUR

Postprzez Paula Optometrysta » 11 sie 2011, o 15:17

lemurze, akurat dla osoby zakladajacej watek i zadajacej pytanie dotyczacej zupelnie innego tematu , cala dyskusja dotyczacej UV byla abstrakcyjna.

Zgadzam sie z Toba ze przede wszystkim w doborze wazny jest specjalista i prawdziwe badanie, nie wystarcza tylko rady na forum, i z tego co zauwazyłam wiekszosc osob udzielajacych rad wiele razy podkresla waznosc badania w gabinecie.
Co do waznosci UV , kazdy specjalista wyrabia swoje zdanie, w oparciu o publikacje ktore czyta, a publikacje zaleza od osrodka ktory przeprowadzil badania.
wiem jaki sa teorie na temat powstawania skrzydlika..tylko nikt mi nie wmowi ze soczewki daja lapsza ochrone od okularow przeciwslonecznych i aplikujac soczeweki nie opieram swojego wyboru na tym czy maja/ nie maja filtra UV.
Paula Optometrysta

Postprzez katherina » 16 sie 2011, o 16:04

Paulo dziękuję za sprowadzenie rozmowy na prawidłowy tor tematyczny. Faktycznie to Vin założył dany wątek i długo nie uzyskiwał odpowiedzi na swoje pytanie, miejmy nadzieję że jeszcze do nas wróci :roll: drodzy specjaliści forum faktycznie skupmy się na konkretnych rozmowach mających na celu rozwianie wątpliwości forumowiczów, a nasze potyczki słowne przenieśmy do działu poznajmy się :) tam panuje wolność słowa :)
Lemurze zwracam honor w temacie mojego nie doczytania ze zrozumieniem Twojego komentarza na temat Precision UV :)
p.s. CV prócz tych soczewek posiada jeszcze dla niekonwencjonalnych użytkowników s.k. FreshLook z UV :)
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez pianistka » 16 sie 2011, o 18:22

Nie było mnie parę dni na forum przez wyjazd na wakacje i tu się taka burzliwa dyskusja chyba trochę przeze mnie rozpętała a nie było to w moim zamiarze :) w każdym razie dziękuje za odpowiedzi, za informację więc na razie będziecie mieli ze mną spokój :) Pozdrawiam
pianistka

Postprzez katherina » 18 sie 2011, o 17:20

Spokojnie painistko :) ta delikatna wymiana zdań jeszcze bardziej mnie utwierdziła w przekonaniu, że każdy z nas dąży do osiągnięcia tego samego celu---> dobra forumowiczów :) spełnieniu waszych oczekiwań oraz zaspokojeniu waszej wiedzy w danej dziedzinie :) cóż...jak widać nasze forum jest "żywe" oby wiecznie takie było :)
Pozdrawiam Katherina :)
katherina

Postprzez soczewka11 » 17 sty 2014, o 14:41

Czy dobiorę soczewki dla siebie? w tym pytaniu tak czy inaczej kryje się trochę strachu- jak to zazwyczaj bywa przed nieznanym. wyczytałam juz że czeka mnie wizyta u specjalisty i dopiero po badaniu dobór soczewek- nawet po przyswojeniu pewnych danych zostaje jakas mała obawa jak to będzie
soczewka11

Postprzez fajna-brunetka » 24 sty 2014, o 12:40

obawy obawami, ale najważniejsze byc pozytywnie nastawionym i jak najwięcej wypytać by rozwiać wszelakie watpliwości
fajna-brunetka

Postprzez IGOR » 31 sty 2014, o 13:03

kwalifikacja przez specjalistę+ dobór soczewek+ odpowiednia wiedza+ pozytywne nastawienie= spełnienie oczekiwań
IGOR

Postprzez Player » 7 lut 2014, o 16:27

IGOR napisał(a):kwalifikacja przez specjalistę+ dobór soczewek+ odpowiednia wiedza+ pozytywne nastawienie= spełnienie oczekiwań

gorzej jak mimo wiedzy i starań nie ma pożądanego efektu :(
Player

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe