Paula Optometrysta napisał(a):Drogi Vinie, przykro mi, ze zamiast odpowiedzi na swoje pytania dostales abstrakcyjna dyskusje:)
dla mnie abstrakcja jest POLCANIE jakich kolwiek soczewek via forum. To jest abstrakcja a nie wyjasnienie (jezeli takie pytanie na forum padlo) ktore soczewki maja UVbloker a ktore nie.
a teraz ogolnie:
Dziwi mnie tylko jak "wszyscy" (celowo w cudzyslowie - ze sa jednostki) chetnie doradzacie jakie soczewki kto ma kupic, jakie sa najlepsze itp... a przeciez to wszystko powinno sie odbywac pod kontrola specjalisty. mam nadzieje, ze wiekszosc z was WIE, ze nawet te same parametry BC, DIA nie gwarantuja takiego samego ulozenia soczewki, a co dopiero jaki wplyw ma zmiana BC, DIA na wysokosc czaszowa, a jaki wykonczenie krawedzi.
Ktos napisal - poleca soczewki firmy Q, dlaczego? Nie ma soczewek firmy X, Y, Z w swoim gabinecie i opiera swoja dzialalnosc aplikacyjna tylko na jednym produkcie?
Odnosnie wmawiania ze malo istotna jest UV w soczewce, przeczytaj sobie o tworzeniu sie skrzydlika i jaka jest najczestsza przyczyna.. ciekawe co powiecie za jakis czas gdy wszystkie firmy wprowadza blokery UV w swoje produkty? Ze co? Wczesniej nie byly potrzebne

Wiec prosze nie nazywaj tej dyskusji abstrakcyjna i niczego nie wnosi.
@katherina - napisalem ze durasoft 3 zostaly wycofane ktore mialy UV bloker, aktualnie z CV ma tylko Precision UV, ktora jest soczewka hydrozelowa a nie si-h (chyba bylo to jasno napisane)