Ja z kolei słyszałem że barwienie szare jest lepsze może nie tyle lepsze ale widzimy naturalne barwy kolorów,a brąz zmienienia nam odcienie!!! Nie można raczej powiedzieć że jedne są lepsze czy gorsze , przecież te soczewki maja takie same uszlachetnienia różnią się tylko zabarwieniem, może większość ludzi wybiera kolor brązowy, bo jest to kolor ciepły i tyle
Żeby być dokładną - powiedziała mi to okulistka, że przy brązie lepiej pracuje nasze oko, być może zmienia nam barwy, ale oko się mniej męczy. A poza tym myślę, że mało kto zwraca uwagę na to gdzie jest lepiej dla oka, chodzi raczej o wygląd
Osobiście polecam kolor szary do okularów p/sł.i takigo samego zdania jest moj brat ktory jest maszynistą gdyz w okularach brązowych obraz nieodzwierciedlał barw rzeczywistych (np.światła semaforów)natomiast w szarych nie ma takiego problemu.
Klienci mają naprawdę przeróżne wymagania i uwierzcie,że nie ma dla nich znaczenia czy widzenie w okularach barwionych będzie naturalne,czy też nie. Najważniejsze jest to aby wyglądały one estetycznie i ładnie się prezentowały na nosie,a cała reszta nie ma większego znaczenia!