lepsze soczewki

Re: lepsze soczewki

Postprzez katherina » 14 lut 2011, o 20:52

hej dzika :) niestety muszę Cię zmartwić w jednym z tematów już został poruszony temat tychże soczewek i nie jest to dokońca prawda co piszesz, tego typu soczewki są prawidłowe w użytkowaniu i owszem dość komfortowe i wygodne w noszeniu, ale jak już wcześniej pisałam są pewne zasady ich użytkowania, jeśli nie będziesz ich przestrzegała mogą powstać dość nieprzyjemne powikłania związane z anatomią oka :/ zapraszam do działu poświęconego soczewką Night&Day, zapoznaj się z moimi wskazówkami ich przestrzeganie powinno w pełni pomóc Ci w zapewnieniu bezpieczeństwa dla Twoich oczu
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez Thorn » 7 kwi 2011, o 14:58

Witam

Jestem tu nowy i przyznaję, że nie wszystko czytałem jednak mam wielką prośbę:

na kontroli wzroku okazało sie że powinienem nosić -0.5 dioptrii na prawe i -0.25 na lewe oko jednak prowadzę bardzo intensywny tryb życia i zastanawiam się nad soczewkami... Bardzo proszę o wszelakie wskazówki jak sie odbywa dobór soczewek i co powinienem zrobic krok po kroku? Wiem,że mimo użytkowania soczewek muszę posiadac równiez okulary, jednak soczewki kontaktowe znacznie ułatwiłyby mi egzystencję, pytanie tylko- Jak wygląda cała procedura? i jakie by były dla mnie najlepsze?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
Jeśli nie podałem wystarczająco informacji - chętnie odpowiem na wszelakie pytania
Thorn

Postprzez FitGirl;) » 7 kwi 2011, o 20:42

Cześć, mam pytanie do specjalistów od niedawna stosuje soczewki kontaktowe, jestem trenerem fitnessu i mam mały problem, okulista poinformował mnie wstępnie, że mogą tego typu problemy wystąpić ale na początku a to już trwa dwa miesiące, a problem tkwi w tym, że mam toryczne soczewki i ponoć one jakoś obracają mi się w oku przy każdym ruchu mojego oka, tylko że dość mocno mi to przeszkadza, moja praca wymaga koordynacji wzrokowo ruchowej na najwyższym poziomie i przy dość intensywnym szybkim tempie poruszania się a jak już wcześniej wspomniałam to co dają mi soczewki nie jest tym czego oczekiwałam , nie łapie w nich ostrości widzenia...i teraz pytanie w czym problem jest???
FitGirl;)

Postprzez zez_ukryty » 8 kwi 2011, o 08:17

Soczewki toryczne mają środek ciężkości nisko, w dolnej części soczewki. To ma utrzymać soczewkę w pozycji dobrej podczas pozycji wyprostowanej. Z tego co wiem, Ciba Vision ma soczewki cylindryczne, które nie okręcają się jak przechylimy głowę etc. Pozdro.
zez_ukryty

Postprzez katherina » 8 kwi 2011, o 17:15

FitGirl każda soczewka toryczna rotuję się woku, faktycznie zezu ma rację co do firmy Ciba Vision mają naprawdę świetne soczewki dla astygmatyków ale one też w Twoim oku będą się przemieszczać...ale ja bym się tu dopatrywała innego problemu, jakie masz moce okularów, może zostały one źle przeliczone na moce soczewek, lub też masz dość specyficzną wadę, która przy soczewkach wymaga zdjęcia cylindra z korekcji lub też jego zmniejszenia...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź .
Katherina
katherina

Postprzez zuza » 15 kwi 2011, o 12:43

hejka.Niedawno byłam u okulisty i mam wadę wzroku -1,25, wyrobiłam sobie okulary ale zastanawiam się nad soczewkami kontaktowymi .Mam pytanie czy muszę drugi raz iść do okulisty ?Zastanawiam się nad tym ponieważ soczewka jest bliżej oka i czy moc soczewki kontaktowej w takim razie nie powinna być mniejsza?
zuza

Postprzez zez_ukryty » 15 kwi 2011, o 13:31

Do okulisty trzeba iść żeby soczewkę dobrał (rozmiar). Przy wadzie -1,25 moc w przypadku soczewki kontaktowej nie ulegnie zmianie.
zez_ukryty

Postprzez visionnata » 15 kwi 2011, o 13:42

Hej Zuza,jeżeli chodzi o kolejny dobór mocy odnośnie soczewek kontaktowych.to nie ma potrzeby abyś ponownie robiła badanie wzroku,ponieważ Twoja wada będzie identyczna zarówno przy okularach jak i przy soczewkach (do -3.0 nic się nie zmienia),ale to nie znaczy,że nie powinnaś zasięgnąć porady specjalisty w tej kwestii,ponieważ to lekarz tak jakby zdecyduje,czy Twoje oko zaakceptuje "ciało obce" jakim jest soczewka,dobierze krzywiznę soczewki (jej wielkość) i jeżeli już zaczniesz je nosić to zaleci wizytę kontrolną,która wykluczy ewentualne dolegliwości związane z zaaplikowaną soczewką.Najlepiej będzie jak wrócisz do optyka,w którym robiłaś okulary i zapytasz jak u nich wygląda ta procedura,może obejdzie się bez zbędnych formalności ;) Powodzenia
visionnata

Postprzez adrianM » 15 kwi 2011, o 14:32

Rozmiar chyba nie zawsze trzeba specjalnie dobierać. Ja pierwszy raz po prostu kupiłem soczewki o średnich, standardowych rozmiarach i pasują. Chyba że ktoś ma problemy z tymi standardowymi to może wybrać się wtedy do okulisty żeby zalecił inne rozmiary. Radziłbym najpierw spróbować i nie komplikować sobie życia, jak coś będzie nie tak to wtedy okulista
adrianM

Postprzez katherina » 15 kwi 2011, o 14:54

Można też oczywiście samemu dobierać sobie moce okularów, soczewek kontaktowych, można kupować okulary na targu a soczewki bez dobrej daty ważności ale za to po bardzo promocyjnej cenie przez internet, można wszystko, tak samo jak można sobie na własne życzenie zepsuć własne oczy...JAK RÓWNIEŻ MOŻNA KONSEKWENTNIE PODEJŚĆ DO SPRAWY I PRZEJŚĆ CAŁĄ NIESKOMPLIKOWANĄ PROCEDURĘ OKULISTYCZNO -OPTYCZNĄ i być spokojnym, że zadbano o swoje oczy które są jedne na całe życie w 100% ... wybór należy do każdego z nas! Wybierzcie więc sami :)
katherina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe