Badanie komputerowe wzroku

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Badanie komputerowe wzroku

Postprzez LEMUR » 8 lis 2011, o 13:51

J.M. napisał(a):Szczerze to o takiej kampanii dowiaduje się tutaj.Czy za to badanie płaciło państwo?Czy my?Bo dane nasze na pewno musieliśmy podać.?

Nie, kampania nie byla finansowana ze srodkow budzetowych. Jakby placilo Panstwo to i Ty rowniez (z podatkow, ktore placimy)

To byla inicjatywa Johnson&Johsnon pod patronatem Polskiego Towarzystwa Okulistycznego
Zadne dane osobowe nie musza byc przekazywane.
wszystko na stronie www.dobrywzroknacalezycie.pl

Natomiast to co pokreslam - badanie komputerowe to nie ostateczny winik, a przesiewowka, czesto zgrubna i niedokladna, ktora trzeba zweryfikowac u specjalisty: okulista i/lub optometrysta. Badanie komputerowe bez problemu mozna zrobic dzisiaj wszedzie i nie powinna byc za to pobierana zadna oplata, gdyz na jego podstawie tak naprawde niczego nie mozna zrobic (okularow, soczewek kontaktowych) ani tez nie wyrokuje.
LEMUR

Postprzez Janet » 9 lis 2011, o 09:50

Witam. Czytam ten wątek i zastanawia mnie jedna rzecz... Otóż jakiś czas temu moja koleżanka poszła do okulisty, bo poczuła, że to chyba już pora na okulary ;) Najpierw optyk przed wejściem do gabinetu zrobił jej właśnie badanie komputerowe i zdziwił się, że koleżanka jeszcze okularów nie nosi. Wynik na wydruku był taki: OP -2.25/-0.75 OL -2.5/-0.5. Po badaniu okulistycznym okulista wystawił receptę na okulary: OP -0.75 OL -0.5. Skąd aż takie rozbieżności???
Janet

Postprzez IGOR » 28 wrz 2012, o 13:31

Szanowni specjaliści proszę mi powiedzieć , czy oś cylindra na wyniku z badania komputerowego może sie różnić od osi na recepcie? Wartości to wiadomo, że moga byc różne, tu nie mam wątpliwości a jak jest z osią? Raczej powinna się potwierdzić? czy to nie da sie uogólnic bo może byc różnie?
IGOR

Postprzez niki » 28 wrz 2012, o 15:15

Janet napisał(a):Witam. Czytam ten wątek i zastanawia mnie jedna rzecz... Otóż jakiś czas temu moja koleżanka poszła do okulisty, bo poczuła, że to chyba już pora na okulary ;) Najpierw optyk przed wejściem do gabinetu zrobił jej właśnie badanie komputerowe i zdziwił się, że koleżanka jeszcze okularów nie nosi. Wynik na wydruku był taki: OP -2.25/-0.75 OL -2.5/-0.5. Po badaniu okulistycznym okulista wystawił receptę na okulary: OP -0.75 OL -0.5. Skąd aż takie rozbieżności???

Wydaje mi się że taka rozbieżność może wystąpić w przypadku silnej akomodacji oka. Po zakropleniu oczu wynik jest bardziej wiarygodny i często wystepuje taka różnica.
niki

Postprzez J.M. » 29 wrz 2012, o 12:04

Wydaje mi się, że u dorosłej osoby moc z komputera jak też oś jest przybliżoną wartością ale nie ostateczną.
J.M.

Postprzez A.M. » 29 wrz 2012, o 12:26

Z tego co słyszałam to okulisci traktują badanie komputerowa jako wskaźnik, a nie decydujący czynnik badania oczu.
A.M.

Postprzez Wiśnia » 13 cze 2013, o 11:09

Komputerowe badanie wzroku to pic na wodę, w życiu nie zrobiłabym okularów na podstawie takiego badania
Wiśnia

Postprzez dorota » 15 cze 2013, o 09:47

Totalną bzdurą jest wyrobienie sobie okularów na podstawie wydruku komputerowego u mnie na wydruku kom.wyszły soczewki na minusie a po wpuszczeniu kropli do oczu okazało sie że mam plusy ,nie dajcie sie nabrac na reklamy typu badanie komputerowe gratis bo i tak potrzebna bedzie konsultacja z okulistą.
dorota

Postprzez Piotr » 27 cze 2013, o 11:28

Niestety jeszcze wiele osób jest nieswiadomych w tej kwestii, szczególnie jak jakaś firma jeździ po Polsce i oferuje takie badania i wyrobienie okularów- oni nie wytłumacza ludziom jak powinno wszystko wygladać bo nic by nie zarobili - nawet moja ciotka nabrała sie na taki "chwyt" dopiero później poszła do optyka bo źle w nich widziała i tam miała wytłumaczone co i jak

czasem taka nierozwaga kosztuje tylko kase, a czasem tez zdrowie, bo niektórzy niestety będa chodzić w tym za co zapłacili bo będa przekonani ze tak musi być
Piotr

Postprzez LEMUR » 27 cze 2013, o 15:15

Piotr napisał(a):Niestety jeszcze wiele osób jest nieswiadomych w tej kwestii, szczególnie jak jakaś firma jeździ po Polsce i oferuje takie badania i wyrobienie okularów- oni nie wytłumacza ludziom jak powinno wszystko wygladać bo nic by nie zarobili - nawet moja ciotka nabrała sie na taki "chwyt" dopiero później poszła do optyka bo źle w nich widziała i tam miała wytłumaczone co i jak

najzabawniejsze w tym, ze na witrynach wielu salonow optycznych napisano i uzywaja "komputerowe badanie wzroku" :)
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary