Światłowstręt???

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Światłowstręt???

Postprzez Zenobia » 18 mar 2011, o 16:41

Witam wszystkich!!!
Mam problem i dlatego tu zajrzałam-może ktoś z Was mi pomoże albo miał podobne problemy i zna jakiś sposób na ich rozwiązanie. Otóż moje oczy są strasznie wrażliwe na światło. Słońce, samochody jadące z naprzeciwka, słońce odbijające się od wody/ulicy, zimą śnieg, leżący na ziemi, w domu światło żarówek i wiele innych-to wszystko sprawia, że cierpię. Ktoś powie słońce czy żarówki każdego rażą ale ja od razu mam zawroty i ból głowy, czasem nawet mi niedobrze. Owszem latem na powietrzu czy nawet zimą mogę włożyć okulary przeciwsłoneczne ale co z przebywaniem w pomieszczeniach??? Co robić??? POMÓŻCIE!!!!
Zenobia

Re: Światłowstręt???

Postprzez zez_ukryty » 18 mar 2011, o 17:01

Za Wikipedią -> Światłowstręt, fotofobia - nadwrażliwość oka na światło, objawia się najczęściej odruchowym mrużeniem powiek. Może być objawem schorzeń tęczówki, zapalenia spojówek, zranień rogówki, niektórych chorób zakaźnych jak na przykład odry, wścieklizny, zaniku czopków (achromatopsja). Może też występować jako jeden z objawów przy silnych osłabieniach organizmu spowodowanych dowolnymi przyczynami (np. zatrucie alkoholowe), a także w migrenie. Jest także skutkiem ubocznym diagnostycznego lub leczniczego zastosowania atropiny.

Od kiedy pani odczuwa owe niedogodności związane z nadwrażliwością na światło? Było "od zawsze" czy przyszły nagle?
zez_ukryty

Postprzez Zenobia » 21 mar 2011, o 12:56

Hmmm...Nie pamiętam czy były od zawsze. Ale na pewno wystepują od kilku lat. Nigdy bym nie pomyślała, że mogą być związane z jakąś poważniejszą chorobą... Co robić????
Zenobia

Postprzez zez_ukryty » 21 mar 2011, o 13:07

Do okulisty śmigać.
zez_ukryty

Postprzez Zenobia » 22 mar 2011, o 14:52

Tylko, że ja byłam niedawno u okulisty. Powiedziałam mu o moich problemach ale jakoś bardzo się nie przejął:( Stwierdził, że wszystkich słońce razi i tyle... A ja cierpię...tak myślę, że może jakieś okulary-może z tym antyrefleksem?? Albo fotochromy??
Zenobia

Postprzez zez_ukryty » 22 mar 2011, o 15:47

No taka prawda, światło i Słońce są jakie są. Niech ewentualnie pani pomyśli nad okularami, przejdzie się do jakiegoś optyka, powie co i jak i zaprezentują pani różniaste barwienia. Jeżeli chodzi o fotochrom to jest to najbardziej uniwersalne rozwiązanie ale w nocy lub w pomieszczeniu soczewki będą przejrzyste. Spotkałem się z pacjentami, którzy przez swoją nadwrażliwość na światło chodzą non-stop w ciemnych okularach. Dosłownie. Nawet podczas pracy przy komputerze i to w nocy. A lekarz nic pani nie powiedział? Wszystko gra? Żadnych zmian w obrębie i wewnątrz oka ? Zapytam panią (chociaż kobiet nie pyta się o wiek) ile pani wiosen ma na karku? Może wypadałoby odwiedzić jeszcze jednego okulistę? Prywatnie, bo oni się bardziej przykładają do pracy niekiedy.
zez_ukryty

Postprzez Zenobia » 23 mar 2011, o 10:02

hmm...właśnie stwierdził, że z moimi oczami jest wszystko w porządku i żadnych okularów nie zalecał. Pytałam o okulary z antyrefleksem ale to mi wręcz odradził. Lat mam 30-w sumie żadna tajemnica;) No nic będę musiała spróbować zasięgnąć porady innego okulisty. Może mógłbyś mi kogoś polecić??
Zenobia

Postprzez zez_ukryty » 24 mar 2011, o 11:23

A skąd Pani jest ?
zez_ukryty

Postprzez Zenobia » 24 mar 2011, o 15:16

Mieszka pod Warszawą. Okolice Wawra.
Zenobia

Postprzez zez_ukryty » 24 mar 2011, o 16:18

Obudzą się warszawiacy to coś napiszą. Warszawa to niestety nie mój rejon, więc nie pomogę ;) .
zez_ukryty

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu