okulary z bazaru warto?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: okulary z bazaru warto?

Postprzez okular766 » 15 sty 2013, o 14:33

przeciez kupując przeciwsloneczne to rozstaw źrenic tez jest standardowy
no i jak okulista nam dobiera soczewki okularowe to tez jest rozstaw źrenic standardowy
mysle ze najwazniejsze aby okulary bazarowe mialy rzeczywiście te -1,00 a nie powiedzmy -0,5 czy -1,25 jesli moce sie bedą zgadzac mysle ze wtedy będą naprawdę OK
okular766

Postprzez melisa » 15 sty 2013, o 15:17

Proszę o odpowiedź jednak jakiegoś specjalistę.
melisa

Postprzez LEMUR » 15 sty 2013, o 15:36

okular766 napisał(a):przeciez kupując przeciwsloneczne to rozstaw źrenic tez jest standardowy

a czy sloneczne maja soczewki z korekcja?
sloneczne moze i tak
ale lepsze sa przeciwsloneczne ;)

okular766 napisał(a):no i jak okulista nam dobiera soczewki okularowe to tez jest rozstaw źrenic standardowy

tzn? jak rozstaw standardowy? Mowisz o statystyce, medianie?
Kazdy z nas ma swoj wlasny rozstaw... ba! czesto asymetryczny.
Jak mozesz pisac ze ktos pisze standardowy rozstaw zrenic?

W rozmowie z Toba na wszystkich forach naprawde sprawdza sie przyslowie - im dalej w las tym wiecej drzew :)
LEMUR

Postprzez optyk-mila » 15 sty 2013, o 17:46

Hej,co Wy się tak uparliście na te okulary z bazaru ,czy naprawdę w kraju jest taki kryzys,że ludzi nie stać na pzyzwoite okulary z salonu optycznego. Moim zdaniem jeżeli taki produkt kosztuje 10 zł,to znaczy,że nie nadaje sie do użytku. Nie wyobrażam sobie wyprdukowania okularów korekcyjnych w takiej cenie. Nie twierdzę,że aby były dobre to ich cena powinna być kosmicznie duża,ale niestety sama nazwa bazar źle mi się kojarzy. Generalnie w takie miejsca wybieram się latem po zakup warzyw,czy owoców,a nie w celu nabycia okularów!
optyk-mila

Postprzez okular766 » 16 sty 2013, o 15:58

dla 1 10 to malo dla drugiego to duzo kwestia względna

kazdy czlowiek dorosly to juz ma rozstaw jakis tam zblizony, no i jak mozna miec asymetryczny przeciez ludzie sa symetryczni wiec tyle samo powinno byc od nosa do lewego i prawego oka mm

A kupując oulary u optyka to ile sie dostaje z NFZ? Slyszalem ze szkla są calkowicie refundowane czy to prawda?
okular766

Postprzez LEMUR » 16 sty 2013, o 19:29

okular766 napisał(a):no i jak mozna miec asymetryczny przeciez ludzie sa symetryczni wiec tyle samo powinno byc od nosa do lewego i prawego oka mm

aha, to patrz. Do mnie same "dziwadla" przychodza. Nie prowadze statystyk ale 75% (jak nie wiecej) wykonanych prac mam z rozstawem asymetrycznym.
LEMUR

Postprzez seba » 17 sty 2013, o 11:20

Okular czy ty człowieku czytasz z jakimkolwiek zrozumieniem? Tyle osób ci tu tłumaczy pewne kwestie i jakby kulą w płot. Już nie jeden specjalista sie tu wypowiedział, co można wywnioskować czytając ten wątek. Jeżeli nie interesuje cię, co ci ludzie tłumaczą, to po co pytasz? Weź się człowieku ogarnij i nie kupuj żadnych okularów bo tak wyjdzie ci najtaniej.
seba

Postprzez Lenka » 17 sty 2013, o 12:29

na tym forum juz tyle razy byl poruszany temat okularów bazarowych ze chyba nic wiecej nie trzeba dodawac
Lenka

Postprzez martula » 17 sty 2013, o 15:12

He he dziwicie się ..... Pan ktorego okulary wyceniłam na 180 zł zwykle podstawowe szkla z najtanszą oprawką , uparcie jedzie do NFz po 12 zł,bo tyle podobno zwracają , gdzie myślę że na bilet wyda więcej i straci poł dnia na staniu w kolejce po jakiś durny stempelek..... taka jest polityka niektórych ludzi... :P ale dostanie 12zł rabatu na szkła ...
martula

Postprzez okular766 » 17 sty 2013, o 15:17

za 12pln to kupi 6 bochenków chleba i ja bym stal...

oglądałem kiedys na tv ze ludzie są symetryczni bo to oznaka genów czy cos a asymetria =złe geny
okular766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary