Przypadkowe zdjęcie ujawniło poważną chorobę

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Przypadkowe zdjęcie ujawniło poważną chorobę

Postprzez misia » 12 sty 2011, o 12:19

Hej. Czytałam ostatnio bardzo zaskakujący a jakże uczulający artykuł o przypadkowym wykryciu nowotworu oka u małego dziecka, dzięki zdjęciu jakie zostało zrobione podczas uroczystości rodzinnej. Znajoma kobiety( matki dzieciątka)-pielęgniarka, zaobserwowała że na zdjęciu kolor źrenicy jednego oka jest inny. Znacie efekt czerwonych oczu więc wyobraźcie sobie że jedno oko miało odblask czerwony jak przy tym właśnie efekcie, drugie zaś biały. To zjawisko zaniepokoiło matkę, udała się do okulisty, zrobiono badania i potwierdziły się najgorsze podejrzenia, nowotwór siatkówki :shock: . Po przeczytaniu tego artykułu byłam roztrzęsiona, wyciągnęłam wszystkie zdjęcia jakie robiliśmy z mężem Mateuszowi i dokładnie przeanalizowałam. Całe szczęście nic nie zauważyłam, Mati był niedawno u okulisty który przypisał mu okulary, jakby było coś nie tak pewnie by wykrył. Czy spotkaliście się z podobnym zjawiskiem? Może warto uczulić znajomych?
misia

Re: Przypadkowe zdjęcie ujawniło poważną chorobę

Postprzez cicha_woda » 10 lis 2012, o 13:34

Różne cuda się zdarzają, choć z tym zdjęciem to pewnie akurat przypadek, a słyszeliście o tym? http://wiadomosci.onet.pl/swiat/zrobil-test-ciazowy-okazalo-sie-ze-ma-raka,1,5300096,wiadomosc.html
cicha_woda

Postprzez fajna-brunetka » 12 lis 2012, o 09:18

słyszałam zarówno o jednym i drugim przypadku- to zaskakujące, że czasem coś co wydaje nam się dziwne, śmieszne, lub nawet coś na co zupełnie nie zwracamy uwagi może świadczyc o czymś ważnym. te przypadki dają do myślenia bo wykrywają choroby, natomiast czy nie uczyli nas by nie analizować wszystkiego dokladnie, tylko chwytać dzien i cieszyć się życiem- rozsadek, zdrowe podejście do życia-chyba to najlepsza recepta na życie... a gdy nas faktycznie cos niepokoi to sprawdzmy swoja intuicję i nie czekajmy aż objawy miną tylko sprawdzmy to.
fajna-brunetka

Postprzez martini » 13 lis 2012, o 11:48

Ja myślę że to jest własnie prawdziwy powód dlaczego my pacjenci boimy sie badań, bo często dowiadujemy się o tym czego byśmy nie chcieli wiedzieć nigdy w życiu... wiadomo że lepiej dowiedziec sie o tym wczesniej bo zawsze jest jakas szansa na leczenie , bardzo czesto ludzie dowiaduja sie o powaznych chorobach w stopniu zaawansowanym i wtedy to już nic nie możemy zrobić, napewno ciężko się żyje ze świadomością że jednak nie wszystko jest różowe ale cóż...........
martini

Postprzez dzika » 13 lis 2012, o 15:08

Naprawdę dziwny traf z tym zdjęciem.Szkoda, że dopada to dzieci, które są niewinni niczemu.
dzika

Postprzez vanessa » 29 lis 2012, o 15:54

Mnie też to wkurza ze zawsze przytrafiaja sie takie rzeczy dobrym ludziom, ktorzy na to nie zasluzyli, a takie patologie pija pala naduzywaja wszystkiego co sie da i sa zdrowi i nic im nie dolega. Jaka jest sprawiedliwość na tym świecie.....
vanessa

Postprzez niki » 3 gru 2012, o 12:31

Nie ma sprawiedliwości w tej kwestii niestety...nie ma regół ani możliwości przewidywania pewnych spraw. Dlatego dbajmy o profilaktykę i zapobiegajmy temu, czemu można zapobiec.
niki

Postprzez dzika » 3 gru 2012, o 14:50

Tylko ludzki organizm jest naprawdę dziwny ,bo kobieta która naprawdę dba o siebie w ciązy urodzi chore dziecko,a ta co pali i nadużywa używki urodzi zdrowe.Pewnie znaczą część ogrywają geny. :)
dzika

Postprzez Lenka » 4 gru 2012, o 09:42

dzika napisał(a):Tylko ludzki organizm jest naprawdę dziwny ,bo kobieta która naprawdę dba o siebie w ciązy urodzi chore dziecko,a ta co pali i nadużywa używki urodzi zdrowe.Pewnie znaczą część ogrywają geny. :)

nie można tak uogólniać... ale... osobiście uważam, że jeśli kobieta paliła itp i cos nie tak jest z dzieckiem pod względem zdrowotnym to ona sama nie widzi swoich błędów, winą obarcza lekarzy, że nie dopilnowali, zaś ludzie wokół biorą pod uwagę też jej postepowanie- ogólnie uważam że jest to bardzo trudny temat i można gdybac i gdybać a prawda raczej nie wyjdzie na jaw.
Lenka

Postprzez J.M. » 23 sty 2014, o 11:01

Czasami dbanie przesadnie o siebie w ciąży nie sprzyja zdrowiu ani matki ani dziecka.Ciąża to nie choroba i nie powinna ograniczać wykonywanie codzienne czynności.
J.M.

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu