przez alicja » 18 lis 2011, o 16:44
Wpływ diety na wzrok
Witamina A i beta karoten
Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Jednym z pierwszych objawów niedoboru tej witaminy jest obniżona ostrość widzenia o zmroku czyli tzw. kurza ślepota. Zazwyczaj uzupełnienie niedoborów witaminy A przywraca prawidłowe widzenie. Profilaktycznie zaleca się przyjmowanie witaminy A i beta-karotenu (prowitaminy A) osobom długo pracującym przy komputerze. Spożywanie produktów roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze może pomóc uzupełnić niedobór prowitaminy A. Z kolei produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj są bogatym źródłem witaminy A. Jeżeli kurza ślepota nie zostanie szybko rozpoznana i wyleczona przy pomocy terapeutycznych dawek witaminy A, jej niedobór może się pogłębić i doprowadzić do ślepoty. Według WHO obecnie około 200 milionów dzieci na świecie jest zagrożonych niedoborem witaminy A, a każdego roku około 500 tysięcy dzieci traci wzrok. Tego typu dolegliwość powszechnie występuje u niedożywionych kobiet i dzieci w krajach rozwijających się.
Luteina
Prowadzone przez naukowców badania wykazały pozytywny wpływ luteiny, żółtego barwnika występującego w wielu roślinach, na zmniejszanie ryzyka rozwoju Zwyrodnienia Plamki Żółtej (AMD). Choroba ta dotyka najczęściej osoby powyżej 50 roku życia i objawia się pogarszaniem widzenia, w skrajnych przypadkach powodując ślepotę. Amerykański badacz Seddon potwierdził, że spożywanie 6 mg luteiny dziennie pozytywnie wpływa na opóźnienie początków Zwyrodnienia Plamki i obniża znacząco późniejsze zachorowanie na tę chorobę. W innym eksperymencie wykazano, że u 92% badanych, których dieta była bogata w szpinak i brokuły (bogatych w tę substancję) nastąpiła poprawa ostrości widzenia. Były to bardzo istotne wyniki, bowiem luteina nie jest substancją syntetyzowaną w ludzkim organizmie, a jedynie obecną w naszym pokarmie. Wprowadzenie do codziennej diety takich produktów jak: szpinak, brokuły, kapusta, groszek, papryka, pomarańcze, kiwi i kabaczek lub sięgnięcie po suplement diety może korzystanie wpływać na funkcjonowanie plamki żółtej, chroniąc i regenerując jej strukturę.