Wenus pisze:
zero - wewnętrzne powłoki to żadna nowość.
Dokładnie to samo napisałem:
"Powłoki na wewnętrznej powierzchni to sprawa stara jak same powłoki AR"
I dalej:
Mnie natomiast uczono jak zez powiedział że to materiał blokuje niemal 100% UV
I Lemur:
Za ochrone przed UV lub jak kto woli ODCIECIE odpowiada MATERIAL z ktorego jest wykonana soczewka.
Nie należy mylić absorpcji z interferencją, a właściwie tym co określa się jako
destructive interference. To całkowicie różne zjawiska. Essilor wprowadził po prostu nową powłokę, która wygasza fale elektromagnetyczne z zakresu UV, tak jak robią to powłoki AR w zakresie długości fali światła widzialnego. Żadna rewelacja, może trudność w dobraniu materiałów i grubości, chociaż, czasem przekroczenie – zdawałoby się niewielkiego - progu technologicznego wymaga rozwiązań rewolucyjnych. Myślę, że pozostali szybko to nadgonią. Pytanie czy warto. Niewielka ilość UV docierająca na obszar Polski (może trochę więcej w wysokich górach), moim zdaniem, w ogóle nie stanowi poważnego problemu, a 20% z tej niewielkiej ilości być może jest w ogóle pomijalne. Z pewnością soczewka jest lepsza, ale czy skórka warta wyprawki? Dla producenta i optyka tak, bo więcej zarobią, ale czy dla użytkownika okularów? Sam będzie musiał zdecydować.
I jeszcze Wenus:
żadne odbicie od wewnętrznej strony a najwięcej od tylnej? a to nie to samo?
Nie, to nie to samo. Napisałem, że:
„….natężenie światła wpadającego do oka z odbić wewnętrznych jest prawie żadne, a największe jest właśnie z odbić od tylnej powierzchni….”
Odbicia wewnętrzne, to odbicia pomiędzy pierwszą i drugą powierzchnią wewnątrz materiału soczewki, tzw.
ghost image 1, a odbicie od drugiej powierzchni, to odbicia światła padającego z zewnątrz na drugą (tylną) powierzchnię soczewki tzw.
ghost image 4.