Okulary 3D na zamówienie

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Okulary 3D na zamówienie

Postprzez Jeremi » 20 lut 2012, o 13:02

Witam

W weekend byłem w kinie na filmie 3D. Te okulary, które dostałem w kinie były niezbyt wygodne. I w związku z tym mam pytanie... Czy istnieje możliwość, żeby zrobić sobie okulary 3D na zamówienie?? Do oprawy wybranej przeze mnie??
Jeremi

Re: Okulary 3D na zamówienie

Postprzez LEMUR » 20 lut 2012, o 13:11

nie powinno byc wiekszego problemu ale...

polaryzacje w kinie - jezeli uzywaja polaryzacji - maja zapewne w osiach 45 / 130, przewaznie okulary montowane sa w tej samej plaszyczyznie polaryzacji, wiec efektu nie zobaczysz

Jezeli jakies kino - a watpie - korzysta z anaglifow (czerwono-zielone, czy inne) moze byc problem z dobraniem odpowiedniej barwy soczewki aby wspolgralo z zastosowanymi filtrami w kinie. Musialbys zapytac u jakiegos optyka aby ten dowiedzial sie u producenta czy wykonaja soczewke w innej osi polaryzacji - ale warto dowiedziec sie z jakiego "ukladu" korzysta dany multiplex.
LEMUR

Postprzez Jeremi » 20 lut 2012, o 14:17

Hmm...dziękuję Lemurze za informacje. Tylko ja jako laik nie wszystko rozumiem a nie ukrywam, że lubię wiedzieć wiecej...Czyli te soczewki w okularach 3D to zwykle soczewki polaryzacyjne tylko odpowiednio zamontowane?
Jeremi

Postprzez kinomaniak » 20 lut 2012, o 16:43

Hej Jeremi,ale masz super pomysł z tymi okularami. Jakiś czas temu pisałem o dyskomforcie jakim jest trzymanie na nosie podczas trwania seansu tych beznadziejnych gogli. Człowiek zamiast skupić się na filmie to martwi się co zrobić,żeby okulary mu z nosa nie spadły. Więc takie rozwiązanie do wybranej przez siebie oprawy byłoby rewelacyjne. Tylko ja również nie bardzo rozumiem o czym mówi Lemur i jeszcze jedno,jeżeli to wszystko byłoby możliwe to ciekawe jaki byłby koszt takiego luksusu?
kinomaniak

Postprzez LEMUR » 20 lut 2012, o 16:48

soczewki w okularach maja wytlumiac odbicia od powierzchni plaskich - wiec sa ustawiane OP i OL w tej samej plaszczyznie - producent to robi automatycznie, jezeli jest wada wzroku (astygmatyzm) to wszystko jest razem "ustawiane"

W kinie polaryzacja CHYBA wykorzystuje osie 45 na jednym oku i 135 na drugim aby kazde oko otrzymywalo obraz z innego rzutnika / projektora wtedy dopiero w mozgu dochodzi do laczenia i uzyskania / widzenia efektu glebi / trojwymiarowosci.

Trzeba by sie dowiedziec czy jakas firma produkujaca soczewki wykona je dla klienta w innej osi. Jezeli dokladniej rzecz biorac mowa o okularach z korekcja sfero-cylindryczna, w pozostalych moze to zrobic optyk montujac odpowiednio soczewki.

Jezeli mowa o zerwowkach to nie widze powodu dla ktorego nie moglbym tego zrobic na warsztacie, jednak MUSI byc pewnosc o wykorzystanej osi polaryzacji w kinie! Nie wiem czy wszystkie stosuja to samo.

dodam tylko wazna rzecz, takie okulary nie sprawdza sie pozniej w samochodzie czy codziennym uzytkowaniu, ze wzgledu na brak wytlumiania odbic a nawet je wzmoga.

Mam nadzieje, ze juz jasniej ;)
LEMUR

Postprzez kinomaniak » 21 lut 2012, o 17:37

Hm... ja juz powoli zaczynam kumac o co chodzi,dla mnie najwazniejsze jest aby sprawdzaly sie wlasnie w kinie,reszta nie ma znaczenia, jesli uda mi sie pozyskac takie cudenka to bedzie topelnia szczescia. Musze w takim razie wskoczyc do jakiegos fachowca i zapytac o takie wynalazki,ciekawe jakie informacje uzyskam!
kinomaniak

Postprzez LEMUR » 21 lut 2012, o 17:44

daj znac pozniej ilu fachowcow spotkasz, przedstawiajac im tylko swoj problem, potrzebe, bez wdawania sie w szczegoly :)
LEMUR

Postprzez Jeremi » 22 lut 2012, o 16:33

Ha ha...wyczułem ironię Lemurze?? :D Czyżbyś nie wierzył w "prawdziwych optyków specjalistów" w naszym kraju?? ;) Ale poważnie to domyślam się o czym mówisz... Niestety często wynika to z niewiedzy albo zwyczajnie z lenistwa...najłatwiej powiedzieć, że się nie da...
Jeremi

Postprzez LEMUR » 22 lut 2012, o 16:38

Wiesz, ironia ironia, ale znajomosc rynku robi swoje. W duzej mierze to ze zawod optyka nie jest uregulowany i czesto pracuja sprzedawcy a nie fachowcy po odpowiednim wyksztalceniu.

Jak ktos wie jak pomoc - pomoze, ale Ci co bazuja na wiedzy katalogowej, cennikowej - nie pomoga bo odpowiedza, ze sie nie da! Bo jak sie ma dac, jak nie ma sie wiedzy!?
LEMUR

Postprzez kinomaniak » 23 lut 2012, o 16:31

Witam ponownie! Nie uwierzycie,ale w przeciągu dwóch dni odwiedziłem 5 zakładów optycznych i w żadnym nie uzyskał jakichkolwiek informacji na ten temat. Wszyscy mnie zbywali mówiąc,że coś takiego jest niemożliwe i że na pewno naczytałem się jakiś głupot w gazetach,a teraz próbuje wmówić im fachowcom,że coś takiego istnieje naprawdę. Stwierdziłem,że poszukam jeszcze w innych punktach,a jak uda mi się pozyskać te okulary to pójdę i im udowodnię,że to nie są moje wymysły!
kinomaniak

Następna strona

Powrót do Okulary