Czy mogę nosić soczewki?

Re: Czy mogę nosić soczewki?

Postprzez OPTYKJAGA » 21 lip 2011, o 10:24

Ważność soczewek jest długa o ile nie zostaną rozpoczęte.Jeśli tak, to czy nosimy,czy nie,termin ich mija z zakupionym rodzajem np. miesięczne-miesiąc termin.
OPTYKJAGA

Postprzez LEMUR » 21 lip 2011, o 14:02

zez_ukryty napisał(a):Zgadza się. Indyvidual. Ok 300 zł 2 szt. A co do cylindrów to są Ciba Vision DuraSofty. Cylinder do 9,75 .

Individuali nie ma, nie wiadomo czy i kiedy bedzie wznowiona produkcja. Durasoft wogole juz wylecial z oferty na stale (napewno sferyczne) sadze ze toryczne rowniez
LEMUR

Postprzez katherina » 21 lip 2011, o 14:41

Adamie mam pytanie czy ta soczewka (-17.00) to na pewno jest to moc soczewki kontaktowej czy też Twoja wada okularowa? Jeśli okulista faktycznie powiedział, że Twoje moce soczewek posiadają takie parametry to postaram się znaleźć firmę która takowe sprzedaje, zawsze też możesz zgłosić się do dobrego optyka w obszarze Twojego miejsca zamieszkania i tam możesz uzyskać podobne informacje jak również możliwość zamówienia próbnych soczewek, a ja do tego czasu postaram się zweryfikować niejasności jakie powstały w informacjach co do dostępności soczewek firmy Ciba Vision .
katherina

Postprzez Paula Optometrysta » 21 lip 2011, o 16:03

pragne rozwiązac powyzsza dyskusje na temat dostepnosci soczewek Ciba Vision. otóz ani soczewki DURA SOFT ani AIR OPTIX INDYVIDUAL nie sa juz dostepne i niestety nie bedą z jakis przyczyn prawnych. Wiem ze jest to dosc duzy problem dla osob ktore do tej pory nosily takie soczewki. Nalezaloby by zwroćily sie do swoich specjalistow by oni zaproponowali jakies alternatywne rozwiazanie. Nie nalezaloby dokonywac zmiany na wlasna reke gdyz przy takich parametrach aby komfort widzenia byl zadowalajacy musza zostac dobrane do indywidualnych potrzeb.
Paula Optometrysta

Postprzez jamal » 21 lip 2011, o 16:27

Słuchajcie a ja wpadłem na genialny pomysł. Sam noszę baaardzo wysokie moce i dumałem dumałem co by tutaj zrobić jeżeli faktycznie jest tak że nie ma soczewek o tak wysokich mocach. Ja mam niby -14 wiec spokojnie łapie się na Precision UV CIBY VISION tylko w sumie też nie wiem czy to jeszcze robią czy juz nie ;/ ale dla tych co mają koło 17 czy więcej proponuje kupić sobie soczewki po np. -8,5 i nałożyć jedną na drugą ;p -8,5 + -8.5 daje nam -17 ;D ale jestem fajny co??? ;p

pozdrówki Jamalek
jamal

Postprzez LEMUR » 21 lip 2011, o 18:01

jamal napisał(a):Słuchajcie a ja wpadłem na genialny pomysł. Sam noszę baaardzo wysokie moce i dumałem dumałem co by tutaj zrobić jeżeli faktycznie jest tak że nie ma soczewek o tak wysokich mocach. Ja mam niby -14 wiec spokojnie łapie się na Precision UV CIBY VISION tylko w sumie też nie wiem czy to jeszcze robią czy juz nie ;/ ale dla tych co mają koło 17 czy więcej proponuje kupić sobie soczewki po np. -8,5 i nałożyć jedną na drugą ;p -8,5 + -8.5 daje nam -17 ;D ale jestem fajny co??? ;p

pozdrówki Jamalek

piggyback od dawna sie stosuje, ale raczej z soczewek o roznych rozmiarach... takze nic nowego nie wymysliles ;)
LEMUR

Postprzez LEMUR » 21 lip 2011, o 18:05

Paula Optometrysta napisał(a):pragne rozwiązac powyzsza dyskusje na temat dostepnosci soczewek Ciba Vision. otóz ani soczewki DURA SOFT ani AIR OPTIX INDYVIDUAL nie sa juz dostepne i niestety nie bedą

Durasofta czas najwyzszy sie "pozbyc" a powodem jak zwykle jest fuzja novartisu z alconem. nie chce zlowrozyc, ale podobny los zapewne czeka solocare aqua, gdyz alconowskie optifree ma lepsza renome i sprzedaz na swiecie niz wiodacy prym w PL solocare... czas pokaze czy sie myle.
LEMUR

Postprzez jamal » 22 lip 2011, o 10:07

Może i to "piggyback'' było znane i stosowane ale po pierwsze ja tego nie wiedziałem więc tak jakbym ja na to wpadł a po drugie nikt na tym forum wcześniej niż ja nie podsunął jakoś tego pomysłu więc póki co to moja myśl ;] a LEMUR to jakiś czarnoksiężnik że tak przyszłość przepowiada?? Świat światem wiadomo że Polska jest 100 lat za wszystkimi więc jeżeli chodzi o wyginięcie solocare aqua to może KIEDYŚ za 80 lat ;p w sumie to taka kolei rzeczy że powstają wciąż to nowe coraz lepsze poprawiające komfort w tym wypadku naszego wzroku środek. Kto wie czy CIBA VISION niedługo nie wynajdzie jakiegoś super specyfiku co zaskoczy cały rynek związany z soczewkami kontaktowymi ;] można sobie tak gdybać i zastanawiać się w nieskończoność ;)

pzdr. JAmalek
jamal

Postprzez LEMUR » 22 lip 2011, o 11:23

jamal napisał(a):a LEMUR to jakiś czarnoksiężnik że tak przyszłość przepowiada??

czarnoksieznik to raczej inne rzeczy robil, z przepowiadaniem niewiele mial wspolnego... a te 80 lat... postaram sie przypomniec za kilka ;)
LEMUR

Postprzez zez_ukryty » 22 lip 2011, o 12:45

LEMUR napisał(a):
jamal napisał(a):a LEMUR to jakiś czarnoksiężnik że tak przyszłość przepowiada??

czarnoksieznik to raczej inne rzeczy robil, z przepowiadaniem niewiele mial wspolnego... a te 80 lat... postaram sie przypomniec za kilka ;)

Co do czarnoksiężnika to Voldemort już nie żyje. Ale można zapytać wróżbity Macieja, tylko trzeba dzwonić w trakcie porady.
zez_ukryty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe