zez u dziecka

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

zez u dziecka

Postprzez paloma » 16 lut 2011, o 17:39

Witam mam pytanie i liczę na państwa poradę co mam zrobić bo podejrzewam, że mój synek ma zeza zaobserwowałam to jakiś czas temu, na ostatniej wizycie u internisty podjęłam ten temat z panią doktór ale usłyszałam, że nie ma się czym martwić, że ona nic nie widzi niepokojącego - nie jestem jednak do końca przekonana ponieważ zaobserwowałam, iż mój synek zezuje raz na jedno, a raz na drugie oko. Czy można to jakoś potwierdzić - np na zwykłej wizycie okulistycznej? Czy są jakieś nieinwazyjne metody leczenia? Kiedy trzeba zrobić operację? Czy może zostać mu to na całe życie?
paloma

Re: zez u dziecka

Postprzez O.Aga » 16 lut 2011, o 18:50

Ważne jest zdiagnozowanie zeza w odpowiednim momencie, tzn. przyjmuje się, że do 6-tego miesiąca życia dziecko ma prawo do tzw. zeza fizjologicznego, który sam mija. Jeśli natomiast sytuacja dalej jest nieunormowana, trzeba szukać przyczyny zeza (może to być np. wada wzroku, może to być jakaś inna zmiana w obrębie głowy - przyczyn może być wiele i bardzo różne). Takie badanie wykonać może okulista, który specjalizuje się w leczeniu zeza. I podjąć leczenie (zasłanianie lepszego oka, ćwiczenia czy w końcu operacja). Wszystko to ma na celu jak najlepsze wykształcenie widzenia obuocznego. Proszę pamiętać, że zez to nie tylko defekt kosmetyczny, ale - przede wszystkim - upośledzenie widzenia.
O.Aga

Postprzez paloma » 23 lut 2011, o 18:16

Okej to w takim razie mam prośbę mieszkam pod Warszawą czy zna pani jakiś dobrych specjalistów którzy mogą pokierować mnie na odpowiednie placówki podejmujące leczenie dzieci w tym kierunku, lub też od razu wskazać mi docelowo te miejsca. Jeśli nie teraz w przyszłości na pewno z tego skorzystam. A co do tych "ćwiczeń" czym mam zasłaniać dziecku oko i skąd mam wiedzieć które z nich jest lepsze ... czy to powinna stwierdzić okulistka ? z góry dziękuje za odpowiedź.
paloma

Postprzez Monika OPTYK » 17 mar 2011, o 11:45

Dzień dobry.Koniecznie musi się pani umówić z synkiem na wizytę okulistyczną polecam Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu posiadają specjalistyczny sprzęt do badania dzieci.Przede wszystkim ocena dna oka jest najważniejsza i proszę nie czekać i jak najszybciej udać się na wizytę .Pozdrawiam.
Monika OPTYK

Postprzez budyta0010 » 3 cze 2011, o 12:45

Witam wszystkich bardzo gorąco! Mam bardzo podobny problem jak paloma,tyle że dotyczy on córki mojej siostry. Wygląda to tak,że jej 2-letnia córeczka według nas zezuje, siostra była na badaniu w centrum zdrowia dziecka i pani doktor powiedziała,że to nic nadzwyczajnego,że wszystko jest w normie i że to kwestia czasu żeby wszystko było ok.Niestety od tamtej pory minęło prawie osiem miesięcy i nic się nie zmieniło,a nawet jestem w stanie stwierdzić,że problem coraz bardziej widać gołym okiem. Czy ktoś miał styczność z takim przypadkiem,czy rzeczywiście te oczka są w stanie wrócić do swojego stanu faktycznego.A może jakieś namiary na prywatnych specjalistów-siostra zapisała się na wizytę do lekarza ale termin ma dopiero pod koniec czerwca.Z góry serdecznie dziękuje!
budyta0010

Postprzez zez_ukryty » 3 cze 2011, o 16:18

Jeżeli córka ma dwa latka i ewidentnie widać zeza to pora udać okulisty lub ortoptysty w celu podjęcia jego leczenia i odnalezienia przyczyny. U małych dzieci owszem, oczka mogą trochę "uciekać" ale dwa latka to już wg mnie za dużo. Pozdro.
zez_ukryty

Postprzez budyta0010 » 8 cze 2011, o 12:37

Jeżeli chodzi o wizytę u okulisty to jest to oczywiste,że się ona odbędzie tylko niestety w przychodni terminy są tak odległe,że można dostać wścieklizny na samą myśl o tym kiedy ta wizyta się odbędzie.Myślałyśmy,że może w prywatnym gabinecie potrwa to troszkę krócej,ale tam gdzie przyjmują dobrzy okuliści terminy również sięgają nawet do dwóch tygodni,więc poczekamy cierpliwie do końca czerwca,bo tak jesteśmy zapisane i zobaczymy co stwierdzi kolejny specjalista.Pozdrawiam!
budyta0010

Postprzez optyk.F » 8 lip 2011, o 20:02

Pani Budyto jestem bardzo ciekawa jak przebiegła wizyta pani siostry z córką u okulisty ,jaką diagnozę postawił lekarz okulista ?
optyk.F

Postprzez budyta0010 » 9 lip 2011, o 11:57

Witam serdecznie,dawno nie zaglądałam na forum(wiadomo codzienne obowiązki i ciągły brak czasu),ale dzisiaj jestem i z przykrością stwierdzam,że niestety siostra ciągle czeka na wizytę,tym razem w prywatnym gabinecie. W przychodni do której była zapisana pani doktor zrobiła sobie niezapowiedziany urlop... i trzeba było wszystkich pacjentów zapisać na kolejny odległy termin-żenada. Liczę na to,że tym razem wizyta dojdzie do skutku,a wtedy podzielę się wiadomościami i diagnozą jaka zapadnie! Pozdrawiam gorąco!
budyta0010

Postprzez optyk.F » 9 lip 2011, o 13:15

Czasami tak bywa z lekarzami,tylko szkoda że wizyta się ciągle odwleka .Dziecko rośnie ,a im młodsze tym lepiej.Jeżeli pani chce do dam pani namiary na dobrego okulistę ,proszę tylko dać znać .Pozdrawiam
optyk.F

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu