szkła progresywne

Okulary 2 w 1 , 3 w 1 . Czy takie okulary zdają egzamin?

Re: szkła progresywne

Postprzez visionnata » 12 kwi 2011, o 14:35

Drodzy koledzy Optycy,mam do Was ogromną prośbę-jeżeli jest to możliwe to wyrażajcie się bardziej jasno w odpowiedziach na pytania zainteresowanych,ponieważ nasze konflikty na temat tego kto sprzedaje droższe,a kto tańsze produkty,na pewno nie pomoże klientowi podjąć racjonalnej decyzji ;) .Mark ja proponuję Ci udać się do najbliższego osiedlowego zakładu optycznego i zapytać o kalkulację cenową soczewek,które Cię interesują ewentualnie poproś o inne ciekawe warianty i pamiętaj,że nie będzie to mały wydatek więc nie podejmuj pochopnej decyzji,możesz jeszcze wspomnieć,czy w momencie gdy się nie przyzwyczaisz to jest szansa na wymianę soczewek progresywnych na dwie oddzielne pary okularów,bo już teraz mogę Ci powiedzieć,że firma Essilor to gwarantuje. Powodzenia :)
visionnata

Postprzez zez_ukryty » 12 kwi 2011, o 16:00

visionnata - mam ogromną prośbę - czytajmy również ze zrozumieniem.
Generalnie każda firma ma gwarancję adaptacji. Zresztą przy dobrze zrobionym progresie adaptacja leży często w rękach samego klienta. Pan Mark szuka soczewek progresywnych (a właściwie jego znajoma) więc wymiana na dwie pary okularów też nie będzie satysfakcjonująca. I będzie mogła wiązać się z dodatkowymi kosztami (oprawa). Wszystko super, jest to względnie sprawiedliwe. Ale po co wydawać kasę na coś z czego PRAWDOPODOBNIE może nie będę mógł korzystać? . I skończyć z dwiema parami okularów. Więc jeżeli Pan Mark ma "nie podejmować pochopnej decyzji" niech faktycznie zrobi rozeznanie w salonach optycznych. Jestem pewny, że klient nieważne jakiej firmy korzystający z progresów nie zostanie na lodzie.
I jak tak dalej pójdzie trzeba będzie zmienić nazwę tego forum na forum Essilora. Bo Essilora każdy tu sprzedaje i zachwala ale na szczęście nie każdy klient chce w nim chodzić.
zez_ukryty

Postprzez MARK » 13 kwi 2011, o 08:17

W każdej dziedzinie człowiek jak poczyta lepiej wie o co pytać jeśli pujdzie np.do optyka.Ja rozeznanie zrobiłem i jest kilka firm szkieł ale chciałem się dowiedzieć czy oprócz cen różni sie jakość.Dziękuje za radę bo teraz wiem co poradzić znajomej :)
MARK

Postprzez zez_ukryty » 13 kwi 2011, o 10:12

Wszyscy lepsi producenci(HOYA, Essilor, JZO, Rodenstock, Zeiss) są w takim worku z napisem "Jakość dobra lub najlepsza" . Na soczewki kupione u takich producentów ma Pan gwarancję jakości na soczewki - materiał i powłokę antyrefleksyjną (gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych i termicznych ani zarysowań). Tudzież pisząc Panu jako przede wszystkim optyk, nie jako sprzedawca mogę powiedzieć, że sam materiał soczewek niekiedy się różni jakością (plastik z którego są robione). Większość firm w tym Essilor, JZO materiał na soczewki kupuje z zagranicy. Skąd kupują? JZO z Francji jak dobrze pamiętam (BBGR)(prócz soczewek EKO bo one są z uwielbianych przez wszystkich Chin). Essilor również. Hoya materiał produkuje swój (prócz soczewki Estelux 1.5 bo ta soczewka jest z Chin). O Rodenstocku i Zeissie się nie wypowiadam bo po prostu nie wiem. Oczywiście wszystkie te materiały mają wszystkie potrzebne certyfikaty jakości, spełniają wszelakie normy ISO etc. Nie będę pisał jak się pewne soczewki zachowują przy montażu i użytkowaniu, bo wyszedłbym na hipokrytę, który krytykuje a i tak pewne rzeczy sprzedaje. Jakie Pan bądź Pana znajoma zakupi - zależy od oferty jaką Panu zaoferują w salonie.
zez_ukryty

Postprzez Ryszard » 14 maja 2011, o 09:31

Dzień dobry .Chciałbym zasięgnąć porady ponieważ chcę zakupić okulary progresywne ale od czterech lat nie widzę na jedno oko( jestem po wypadku).Moje pytanie jest następujące czy w takim przypadku muszę mieć obie soczewki progresywne skoro nie widzę na to oko ?Czy jest sens wstawiania takiej drogiej soczewki ? A w ogóle czy można funkcjonować z soczewką progresywną jak jedno oko jest nieczynne?
Ryszard

Postprzez MARK » 16 maja 2011, o 15:10

Mój znajomy miał podobny problem i okazało się,że można zrobić.Dla estetyki nawet wyrównali grubość do tej soczewki co było dobre oko.Myślę,że problemu nie będzie :)
MARK

Postprzez zez_ukryty » 16 maja 2011, o 23:14

MARK napisał(a):Mój znajomy miał podobny problem i okazało się,że można zrobić.Dla estetyki nawet wyrównali grubość do tej soczewki co było dobre oko.Myślę,że problemu nie będzie :)

Tu się zgodzę. Można jeszcze zrobić tzw "balans" czyli dwie takie same soczewki tylko w tym jedna 50% tańsza. Jeżeli chodzi jednak o funkcjonowanie z jednym czynnym okiem i soczewką progresywną to tu będzie trochę gorzej. Trzeba pamiętać, że jeżeli mamy dwie progresywne przed okiem to pole widzenia jest większe. Z jedną - połowę mniejsze. Zresztą to tyczy się wszelakich okularów. Może to trochę uprzykrzyć adaptację do tego typu konstrukcji. Ale myślę, że jak człowiek będzie chciał to da radę ;).
zez_ukryty

Postprzez Z.Optyk » 17 maja 2011, o 09:51

Oczywiście, że da radę:) Jakiś czas temu miałam właśnie klienta z jednym okiem nieaktywnym. Miał wstawioną jedną soczewkę progresywną a drugą zwykłą. Oczywiście ta soczewka progresywna była z najszerszym kanałem progresji. I muszę przyznać, że Pan funkcjonuje w tych okularach bardzo dobrze. Ale myślę też, że wszystko jak zwykle zależy od indywidualnego przypadku, więc warto takiego klienta uprzedzić o możliwych trudnościach na początku.
Z.Optyk

Postprzez visionnata » 17 maja 2011, o 10:16

Drogi Ryszardzie,nie wiem czy zagłębiałeś się również w inne wątki w tym dziale,jeżeli nie to chciałabym Cię również poinformować,że w razie braku adaptacji przez Ciebie soczewek progresywnych,producent szkieł powinien wymienić Twoje okulary na dwie oddzielne pary do dali i do bliży,zwróć na to uwagę zamawiając okulary i w momencie gdy nie dasz rady funkcjonować w tego typu konstrukcji,zawsze możesz wrócić do standardu. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
visionnata

Postprzez Ryszard » 17 maja 2011, o 15:48

Świetnie bardzo dziękuje wszystkim za dobre rady i pomoc .Udam się najpierw do okulisty sprawdzę sobie wzrok bo to podstawa ,dokonam zakupu i będę próbował się przyzwyczajać do nowych okularów.Pozdrawiam.
Ryszard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki Progresywne, dwuogniskowe.