przesuwanie się soczewki w górę na oku

Re: przesuwanie się soczewki w górę na oku

Postprzez kaczucha » 10 lis 2011, o 20:43

Widzę, że wywołałam dyskusję ;) Pytałam z ciekawości. Przy doborze soczewek lekarz nie mówił o żadnych parametrach, tylko dobrał takie i takie soczewki i koniec. PureVision wystawały nieznacznie za tęczówkę, przez co były naprawdę mało widoczne na oku i łatwozakładalne. Air Optix wystają chyba ze 2 mm.
A propos mojego problemu - to jednak oko. Olbrzymiokomórkowe zapalenie spojówek. Nawet wcześniej coś o tym czytałam. Nie odczuwałam jednak jakiegoś specjalnego pieczenia czy swędzenia (poza 1/2h po zdjęciu soczewki), więc nie podejrzewałam, że to może być to.
Okulistka (w końcu nie z Vision) już na początku wizyty zapytała czy czyszczę soczewki, na co ja odpowiedziałam, że mam płyn nie wymagający pocierania. No i dostałam wykład, że że soczewki zawsze trzeba czyścić, a zwłaszcza przy suchych oczach. Dostałam instruktaż jak to robić i receptę na krople. Szkoda, że przy dobieraniu soczewek nikt mnie nie uświadomił :(
kaczucha

Postprzez LEMUR » 11 lis 2011, o 00:43

kaczucha napisał(a):Olbrzymiokomórkowe zapalenie spojówek.

przypuszczalem, brodawki podpowieka jakie sie utworzyly "ciagna" ja ku gorze

kaczucha napisał(a):Nie odczuwałam jednak jakiegoś specjalnego pieczenia czy swędzenia (poza 1/2h po zdjęciu soczewki), więc nie podejrzewałam, że to może być to.

i to jest swietna przestroga dla tych, ktorzy nie chodza na wizyty kontrolne - to ze nic nie czuc nie znaczy ze wszystko jest ok.!

oczywiscie na czas leczenia soczewki out. Zycze powrotu do "codziennosci" i regularnych wizyt kontrolnych :)
LEMUR

Postprzez kaczucha » 11 lis 2011, o 21:27

Dzięki :) Kolejna wizyta za 2 tygodnie.
kaczucha

Postprzez Paweł S10 » 20 sty 2014, o 14:15

Zawsze jak cos jest nie tak pacjent / uzytkownik soczewek powinien sie zgłosić do okulisty by odpowiednio przebadać oczy. Taki pacjent który doświadczył jakis podrażnień których nie leczy tylko kombinuje zazwyczaj tak czy inaczej skończy u okulisty, tylko z dużo poważniejszym stanem do leczenia. Znam osoby, które w podobny sposób podchodzenia do dbania o swoje oczy podczas użytkowania soczewek kontaktowych najzwyczajniej na swiecie musiały sie z nimi pożegnać.
Paweł S10

Postprzez Magdalena12 » 20 sty 2014, o 14:38

No właśnie lepiej wcześniej coś zaleczyć niż później zrezygnować z komfortu soczewek
Magdalena12

Postprzez Paweł S10 » 29 sty 2014, o 11:12

Waszym zdaniem ma znaczenie gdzie się pójdzie w razie problemów? czy musi to być lekarz który dobierał soczewki?
Paweł S10

Postprzez fajna-brunetka » 5 lut 2014, o 13:12

Paweł S10 napisał(a):Waszym zdaniem ma znaczenie gdzie się pójdzie w razie problemów? czy musi to być lekarz który dobierał soczewki?

Lekarz dobierający soczewki bierze na siebie za to odpowiedzialność, ale z drugiej strony każdy lekarz zgodnie z przysięgą nie może odmówić pomocy.
fajna-brunetka

Postprzez Lenka » 11 lut 2014, o 10:02

Jesli użytkownik stosował sie do zaleceń lekarskich to pewnie nie będzie miał problemów z umówieniem się na wizytę do tego lekarza, gorzej jeśli robił cos niezgodnego z zaleceniami bo wtedy może szukac pomocy gdzie indziej bo wstyd mu bedzie przed pierwszym.
Lenka

Postprzez IGOR » 4 mar 2014, o 14:18

nie ważne do którego okulisty - ważne by cokolwiek zrobił z problemem.
IGOR

Postprzez Magdalena12 » 11 mar 2014, o 11:59

IGOR napisał(a):nie ważne do którego okulisty - ważne by cokolwiek zrobił z problemem.

pewnie, że tak, przecież jakby sie okazało, że okulista który dobierał soczewki akurat jest na urlopie to pacjent miałby czekac 2 tygodnie?
Magdalena12

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe