Duże cylindry=duży problem=duży wydatek???

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Duże cylindry=duży problem=duży wydatek???

Postprzez Piotruś Pan » 12 kwi 2011, o 14:31

Witam Wszystkich. Jestem tu nowym użytkownikiem, a zajrzałem ponieważ po dłuższym czasie muszę zmienić okulary ze względu na pogorszenie wzroku. I tu pojawia się problem. Mam dość skomplikowaną wadę wzroku-obecne moce szkieł to: OP -2.5/+4.75 a OL -3.0/+4.5. Nie dość, że te szkła są przez ten duży cylinder strasznie drogie (tak uzasadnił ich cenę optyk, u którego byłem) to jeszcze w ogóle jest problem z ich dostaniem. Zależy mi też, żeby te okulary dobrze wyglądały tzn. żeby nie były bardzo grube-czy przy tych mocach jakaś firma produkuje w ogóle pocieniane soczewki???
Piotruś Pan

Re: Duże cylindry=duży problem=duży wydatek???

Postprzez zez_ukryty » 12 kwi 2011, o 14:56

Soczewkę cylindryczną poza zakresem można zamówić. I wiąże się to z większym wydatkiem. Generalnie większość soczewek recepturowych ma zakres cylindra do 4 dioptrii, więc dorobienie 0,75 nie stanowi problemu. Dopłata taka do sztuki soczewki waha się od 20 do 60 zł. Czyli cena soczewki recepturowej plus dopłata do wykonania soczewki poza zakresem.
zez_ukryty

Postprzez Piotruś Pan » 13 kwi 2011, o 11:23

O widzę, że są tutaj osoby, które trochę się znają na robieniu okularów to mam jeszcze pytanie. Jakie szkła by mi Pan polecił? Jakieś pocienienie? W jakim stopniu? Prześlę może zdjęcie oprawy, którą wybrałem to może Pan mi coś doradzi... Chciałbym iść do optyka już z konkretnymi informacjami, żeby nie dać się "zbajerować" ;) :ugeek:
oprawa.jpg
oprawa.jpg (1.97 KiB) Przeglądane 12872 razy
Piotruś Pan

Postprzez zez_ukryty » 13 kwi 2011, o 11:46

Zdjęcie małe ale jak mniemam oprawa jest zamknięta. Materiał asferyczny w indexie 1.6 minimum. Im wyższy index tym lepiej. Obowiązkowo powłoka antyrefleksyjna. Niech optyk dobierze jak najmniejsza możliwą średnicę soczewki. Im mniejsza tym cieńsza. Czyli wysoki index asferyczny + mała średnica i może to bardzo fajnie wyglądać. Najlepiej zapytać optyka czy dysponuje programem, w którym po zeskanowaniu kształtu oprawy, podaniu jej parametrów i Pana rozstawu źrenic etc można obejrzeć soczewkę wirtualnie z uwzględnieniem jej maksymalnej i minimalnej grubości. Pozdrawiam.
zez_ukryty

Postprzez Piotruś Pan » 14 kwi 2011, o 13:02

Robiłem już wstepny wywiad i znów dylemat? Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka jest faktyczna różnica między soczewkami polskich firm a soczewkami firm zagranicznych?? Bo róznica w cenie sugeruje, że dzieli je przepaść - polskie są średnio o połowę tańsze a przy tych mocach to różnica rzędu ok 500 zł, wiec pytam o co kaman?? :shock: :o
Piotruś Pan

Postprzez zez_ukryty » 14 kwi 2011, o 14:05

Zależy jaki polski producent jeszcze. Jeżeli Szajna - to będzie taniej. Jeżeli JZO - to już niekoniecznie. Więc to 500zł. jest chyba wyssane z palca. U mnie osobiście "zagranica" jest w tej samej cenie a nawet w niektórych przypadkach tańsza niż np. JZO. Zagraniczni producenci mają trochę więcej doświadczenia w produkcji więc i jakość na trochę wyższym poziomie. Ale myślę, że nawet jeżeli zamówi Pan soczewki polskie np. Szajny bądź JZO będzie Pan zadowolony. Poprosić o usługę optymalizacji tych soczewek np soczewka eliptyczna żeby było jeszcze lżej i cieniej. Na większość soczewek (antyrefleks) jest udzielana dwuletnia gwarancja (HOYA na swoją najlepszą powłokę udziela gwarancji na okres 3 lat). Więc gdyby coś się działo to zawsze można się "poskarżyć". Oczywiście nie bierzemy pod uwagę uszkodzeń mechanicznych (wykruszeń spowodowanych np upadkiem okularów), zarysowań i uszkodzeń termicznych. Powodzenia :) .
zez_ukryty

Postprzez pryzmat » 9 paź 2013, o 11:21

zez_ukryty napisał(a):Zdjęcie małe ale jak mniemam oprawa jest zamknięta. Materiał asferyczny w indexie 1.6 minimum. Im wyższy index tym lepiej. Obowiązkowo powłoka antyrefleksyjna. Niech optyk dobierze jak najmniejsza możliwą średnicę soczewki. Im mniejsza tym cieńsza. Czyli wysoki index asferyczny + mała średnica i może to bardzo fajnie wyglądać. Najlepiej zapytać optyka czy dysponuje programem, w którym po zeskanowaniu kształtu oprawy, podaniu jej parametrów i Pana rozstawu źrenic etc można obejrzeć soczewkę wirtualnie z uwzględnieniem jej maksymalnej i minimalnej grubości. Pozdrawiam.

im wyższy index tym lepiej.Czyli 1.74 to marzenie? Oj raczej bym się z tym nie zgodził. Nie ma takiej potrzeby. Dobrze jakby zainteresowany podał jeszcze osie cylindrów to już wtedy można więcej powiedzieć na temat ich grubości.
pryzmat

Postprzez MrHilary_pl » 23 gru 2013, o 13:37

Tutak cena w dużym stopniu zależy właśnie od marki,producenta- to ma kluczowe znaczenie,a czy duże cylindry to duży problem i jakie byłyby marzeniem dla każdego użytkownika? To pytanie na które trudno znaleźć odpowiedź,na pewno nie jest tak że im wyższy cylinder tym lepiej.
MrHilary_pl

Postprzez margeritta » 28 mar 2014, o 14:40

Tak czytam,czytam na temat tych dużych cylindrów i ich producentów i nasunęło mi się pytanie na temat polskiej firmy o nazwie Rako. Mają oni naprawdę duży zakres mocy okularowych zarówno w recepturze jak i magazynie,tylko czy te ich produkty są warte zainteresowania? Bo ceny są zachęcające,ale ciekawa jestem jaka jest ich jakość?
margeritta

Powrót do Okulary