Duza wada i fotochromy

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Duza wada i fotochromy

Postprzez waski88 » 3 mar 2012, o 13:59

witam mam takie male pytanko czy majac duza wade wzroku (nie tyczy sie to akurat mnie tylko brata) mozna stosowac szkla fotochromowe czy przy duzej wadzie nie nalezy stosowac w/w szkiel
waski88

Re: Duza wada i fotochromy

Postprzez LEMUR » 3 mar 2012, o 14:25

mozna, gdzie uslyszalas, ze nie?

oczywiscie o ile produkuja w danym zakresie mocy, nie podane zostaly.
LEMUR

Postprzez waski88 » 3 mar 2012, o 15:02

wada to okolo -8dpi czy cos w tym stylu
waski88

Postprzez LEMUR » 3 mar 2012, o 15:14

moje dopytanie o wade bylo nie celem zmiany opowiedzi, tylko ze nie wszystkie moce soczewek okularowych sa produkowane w wersji foto.
LEMUR

Postprzez SpecEye » 7 mar 2012, o 13:23

Tak, jak wspomniał Lemur o ile producent posiada takową ofertę, zakres mocy i wymagane uszlachetnienia jest to możliwe. Poza tym warto też poczytać na temat fotochromu w wątku o tej samej nazwie gdzie problem dotyczy grubości soczewek i równomiernego barwienia przy danych mocach, odsyłam: viewtopic.php?f=8&t=17&hilit=masie&start=40
rozróżnia się dwie technologie, fotochrom w masie i powierzchniowy, przy wysokiej krótkowzroczności jaką jest wada -8.0 dptr warto zastanowić się nad technologią jaką oferuje Transitions.
SpecEye

Postprzez optyczka OLA » 7 mar 2012, o 16:00

Waski88 nie ma zadnych porzeciwskazan do noszenia soczewek fotochromowych przy takiej wadzie wzroku.Intensywne światło powoduje mrużenie oczu i stwarza potrzebę noszenia okularów przeciwsłonecznych. Pamiętajmy, że ochrona wzroku jest dla wielu osób jednym z podstawowych powodów, jakim kierują się podczas zakupu soczewek.
optyczka OLA

Postprzez optyk.F » 15 mar 2012, o 19:55

Polecam soczewki Transitions,to soczewka najnowszej generacji i jej atutem jest brak zależności stopnia zaciemniania od grubości soczewki, co ma duże znaczenie szczególnie dla osób o dużej wadzie wzroku lub dla osób o znacznej różnicy mocy w parze. Obecnie na rynku jest kilka rodzajów fotochromów, różnicą miedzy tymi fotochromami jest szybkość zaciemniania i rozjaśniania soczewki oczywiście na korzyść Transitions. Istotne znaczenie ma również prawie że bezbarwny kolor soczewki Transitions w stanie całkowitego rozjaśnienia, gdzie w tzw. zwykłych fotochromach zostaje lekkie zabarwienie.
optyk.F

Postprzez alicja » 16 mar 2012, o 13:10

Hej
Polecam fotochromy transition VI szczególnie kobietom ponieważ jak napisała poprzedniczka że jak świeci mocne słońce to mrużymy oczka i mamy dodatkowe zmarszczki ;) a tego chyba każda z nas chce uniknąć :) Naprawde bardzo fajna sprawa z tymi soczewkami te fotochromy słabsze, które wolniej się rozjaśniaja można polecac starszym osobom ktorych nie stac finansowo na transition VI ale one mają takie żółte zabarwienie nie wygląda to super a transition sa praktycznie białe.

Pozdro
alicja

Postprzez fajna-brunetka » 16 mar 2012, o 16:28

ja kiedys miałam fotochromy, ktore nawet w pomieszczeniu mialy jakies tam zabarwienie czesciowe i przyznam szczerze ze nie bardzo bylam przez to z nich zadowolona- jednak byl to czas kiedy nosilam to co mi kupili, teraz jestem madrzejsza i sama decyduje co mam wybrac i ze swoich wyborow jestem zadowolona
fajna-brunetka

Postprzez Illusion » 31 mar 2012, o 11:54

No tak. Bo są różne fotochromy-w dzisiejszych czasach również. Te tańsze fotochromy zazwyczaj mają jakieś tam zabarwienie wyjściowe. Tak jak pisała koleżanka alicja teraz najlepsze fotochromy to Transitions VI. One w pomieszczeniu są praktycznie bezbarwne przez co moim zdaniem wyglądają bardziej estetycznie...
Illusion

Następna strona

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?