Wymiana szkieł ... Niby takie same .... a jednak ?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Wymiana szkieł ... Niby takie same .... a jednak ?

Postprzez optyczka OLA » 8 gru 2011, o 10:15

To tym bardziej trzeba sprawdzic katy oprawy (pantoskopowy i nachylenia tarcz)o czym wczesniej pisal Lemur.
optyczka OLA

Postprzez LEMUR » 8 gru 2011, o 12:03

jeszcze nalezy porownac montaz poprzednich z nowymi - czy nie ma roznicy w rozstawie!

czasami zdarza sie, ze ktos wykonuje poprzednie i popelnia jakis blad... robi ciasniej lub luzniej - nastepuje adaptacja, wykonywane sa kolejne okulary - tym razem sa prawidlowo, ale inaczej niz w starych - i pomimo takich samych mocy nastepuje dyskomfort.

Dlatego nie nalezy porownac aktualnych okularow z pomiarami, ale i w odniesieniu do poprzednich i probowac odszukac przyczyne. Czasami zmiana konstrukcji ze sferycznej na asferyczna (ta druga nie toleruje bledow montazowych)!

Ale to takie owijanie wkolko tego samego... udaj sie do optyka, masz wiedze i napisz co wyniklo. A nastepnym razem piszac post warto umiescic jak najwiecej informacji od razu w poscie ;)
LEMUR

Postprzez skawalker » 8 gru 2011, o 13:05

Hej właśnie wróciłem od optyka i od okulisty ....
Nowe szkła to:
P +1,0 +2,75 90*
L +0,75 +2,25 90*
a stare szkła to:
P +1,0 +3.0 90*
L +0,75 +2,75 90*
tak stwierdził optyk ...
A zaś okulista (ten co wystawił te nowe szkła) stwierdził że wielkość cylindra nie ma wpływu na jakość widzenia i że mój wzrok się przyzwyczai ...
A optyk stwierdził że ma to bardzo duże znaczenie dla oczu ...
Kto ma rację ? ? ?
skawalker

Postprzez visionnata » 8 gru 2011, o 13:46

Jakby nie patrzeć moce szkieł w pewnym stopniu się zmieniły,niby nie dużo,ale moim skromnym zdaniem ma to wpływ na jakość widzenia. Oczy na pewno będą się przyzwyczajały na nowo i jest szansa,że w końcu zaakceptują te moce,ale pytanie w jakim celu okulista przepisał nową receptę skoro uważa,że sama zmiana cylindrów nie wpływa na lepsze widzenie,teraz to już i ja nic nie rozumiem.
visionnata

Postprzez skawalker » 8 gru 2011, o 14:03

Optyk powiedział że wymieni mi szkła na dokładnie takie same jakie mam w tych starych okularach w których widzę bardzo dobrze :)
Powiedz mi też że nie jestem jedyny który ma zle dobrane szkła przez tego okulistę ... echhh
dodatkowy koszt 100 zł
skawalker

Postprzez LEMUR » 8 gru 2011, o 20:43

na jedym oku o 0,25 na drugim o 0,50

jezeli odczuwasz dyskomfort a okulary sa poprawnie zrobione to nalezy "rekompensaty" szukac u okulisty, nie rozumiem dlaczego tak chetnie ponosic chcecie koszty niepotrzebnych "zakupow"
LEMUR

Postprzez skawalker » 8 gru 2011, o 21:56

Dlatego że inaczej tego się nie da załatwić ... okulista stwierdził że szkła są ok ... takie same lecz brakuje tak jak napisałeś na jedym oku 0,25 na drugim 0,50 więc chyba nie są takie same ... : / takich teraz mamy specjalistów : (
skawalker

Postprzez LEMUR » 8 gru 2011, o 21:59

Co sie nie da?

kazdy kto pobiera oplate za usluge, wykonuje ja zle - mozna reklamowac
Jezeli wina nie lezy po stronie optyka to fakt - dlaczego ma robic za free. Jezeli wina lezy po stronie refrakcji - to wtedy idzie sie do tej osoby i sklada reklamacje, jezeli nie da rady tak - zostaje zlozenie reklamacji w Izbie Lekarskiej - jezeli dotyczy okulisty. Mozesz tez udac sie do Rzecznika Praw Konsumenta - czesto ich uslugi sa przy Urzedach Miast i sa bezplatne.

Albo idz do innego okulisty niech zrobi badanie, nie pokazuj mu wyniku tego i zobacz co wyjdzie - fakt ze koszt badania poniesiesz, ale mysle ze warto - dlatego aby nosic i cieszyc sie dobra korekcja

Dlaczego masz placic za czyjes bledy? Nie rozumiem tzw magii bialego kitla!
LEMUR

Postprzez skawalker » 8 gru 2011, o 22:31

Masz rację : ) było by fajnie żeby to wszystko było takie proste : ) jutro odbieram okulary : ) jeśli znowu będzie coś nie tak ... no to chyba faktycznie złożę reklamację ...
A jeśli chodzi o Pana Okulistę to nawet nie zakładał mi okularów z wymiennymi szkłami tylko kazał mi patrzeć w tych moich starych okularach : ) czy to profesjonalne zachowanie ? ? ? Siedziałem jeszcze przy jakiejś maszynie z której wydrukował paragon i z tego paragonu spisał moce szkieł ... ale stwierdził że szkła są identyczne nic mi w nich nie zmieniał ani mocy ani osi żeby mi się nie kręciło w głowie ... : )
Wizyta była prywatna bo zauważyłem że w ostatnim czasie tylko prywatnie można coś dobrze załatwić a tu niespodzianka ... ;D
skawalker

Postprzez LEMUR » 8 gru 2011, o 22:48

skawalker napisał(a):Siedziałem jeszcze przy jakiejś maszynie z której wydrukował paragon i z tego paragonu spisał moce szkieł ...

jezeli bylo tylko tak jak opisujesz to na podstawie wyniku z autorefraktometru nie przepisuje sie okularow, gdyz jest to "badanie przesiewowe, wstepne"
polecam z sieci http://www.optometria.info/badanie-komp ... do-optyka/
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary