Wymiana szkieł ... Niby takie same .... a jednak ?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Wymiana szkieł ... Niby takie same .... a jednak ?

Postprzez skawalker » 7 gru 2011, o 18:52

Witam . Wczoraj byłem u okulisty który stwierdził że wzrok mi się ani polepszył ani nie pogorszył i dał mi takie same szkła jak do tej pory miałem ... Dziś odebrałem okulary od optyka i pomimo tego że szkła są takie same jak poprzednio widzę w nich nie wyraźnie ... poprzednie szkła były już trochę porysowane więc musiałem je zmienić ... Dlaczego w tych "nowych" szkłach widzę nie wyraźnie ? Czy oczy muszą się przyzwyczaić ?
skawalker

Re: Wymiana szkieł ... Niby takie same .... a jednak ?

Postprzez LEMUR » 7 gru 2011, o 18:57

prosze podac jakie moce sa, oraz jakie byly i jakie sa soczewki zamontowane (indeks, konstrukcja)
LEMUR

Postprzez skawalker » 7 gru 2011, o 19:00

P +1,0 +2,75 90*
L +0,75 +2,25 90*

a jakie były to właśnie nie wiem ...
Mam zamiar zabrać stare i nowe okulary do optyka i czy on może mi pomóc i stwierdzić czy te szkła są takie same? ? ? czy nie ma on takiej możliwości ?
skawalker

Postprzez visionnata » 7 gru 2011, o 19:04

Hej trochę dziwna sprawa z tymi Twoimi okularami,bo jeżeli tamte faktycznie były porysowane,to nowe powinny być ukojeniem dla Twoich oczu i powinieneś w nich widzieć o wiele lepiej a nie niewyraźnie. Może nastąpiła zmiana antyrefleksu i stąd te objawy, ale nie jestem do końca przekonana aby to miało,aż taki wpływ na poprawne widzenie. Proponuję wrócić do zakładu gdzie zakupiłeś okulary, w celu sprawdzenia czy zostały one dobrze wykonane!
visionnata

Postprzez skawalker » 7 gru 2011, o 19:08

Tak ... tylko polskie realia są takie .. Za okulary już zapłaciłem i pewnie będą mieli to już .... : )
skawalker

Postprzez skawalker » 7 gru 2011, o 19:46

a czy optyk ma możliwość sprawdzenia czy te stare szkła i te nowe są takie same ? ? ?
skawalker

Postprzez LEMUR » 7 gru 2011, o 20:22

visionnata napisał(a):Może nastąpiła zmiana antyrefleksu i stąd te objawy, ale nie jestem do końca przekonana aby to miało,aż taki wpływ na poprawne widzenie.

nie ma zadnego wplywu pomiedzy jednym czy innym antyrefleksem
LEMUR

Postprzez LEMUR » 7 gru 2011, o 20:24

sprawdzic rozstaw zrenic, wysokosc montaozwa, sprawdzic poprawnosc osiowosci, sprawdzic katy oprawy (pantoskopowy i nachylenia tarcz)

jezeli NIE nastapila zmiana oprawki to sprawdzic rozstaw ze starymi soczewkami (jak tamte byly zamontowane) oraz wysokosc montazowa.
Pytanie czy zostaly zamowione takie same, czy moze teraz np. asferyczne, a wczesniej byly w konstrukcji sferycznej
LEMUR

Postprzez optyczka OLA » 7 gru 2011, o 20:36

Lemur ma racje trzeba sprawdzić przede wszystkim osie w starych okularach jak i w nowych bo przy takich cylindrach nawet małe odchylenie może być przyczyną złego widzenia i rozstaw zrenic.A to, że okulary są już odebrane i zapłacone to nie znaczy że nie można i ich reklamować.
optyczka OLA

Postprzez skawalker » 7 gru 2011, o 20:51

Zapomniałem dodać że oprawki też mam nowe :) i różnica jest .. zakładam stare - widze idealnie ... zakładam nowe i jest niewyraźnie ... : (
skawalker

Następna strona

Powrót do Okulary