Prośba o poradę-moje pierwsze okulary

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Prośba o poradę-moje pierwsze okulary

Postprzez wislander » 23 lis 2011, o 09:10

Poniżej moje wyniku badania okulistycznego:
do dali: OP 1,0 z cyl -0,5 170`; OL 1,0 z kor cyl -0,25 10`
do blizy: OP 0,5 z kor j.w.; OL 0,5 z kor j.w.
Rozpoznanie: Astygmatyzm obu oczy.
Zalecenia: Wymaga korekcji okularowej do pracy przy monitorze.

W związku z powyższym badaniem otzrymałem receptę na okulary, którą wczoraj zrealizowałem. A że nigdy nie nosiłem okularów, proszę o informację, czy bezwzględnie muszę je mieć na nosi w przypadku każdego czytania dowolnego tekstu,czy może tylko podczas pracy przy monitorze? Czy zawsze przy sobie powienienm je nosić czy na stanowisku pracy mogą być do dyzpozycji? Ogólnie problemy z oczami odczuwam wyłącznie przy pracy z komputerem, stąd m.in. wizyta u okulisty. Przy czytaniu gazety, ksiązki jest gorzej niz kiedyś, ale mogę tekst drukowany sobie czytać...
wislander

Re: Prośba o poradę-moje pierwsze okulary

Postprzez mati-wawa » 24 lis 2011, o 12:02

Heja
Wydaje mi się ze jesli napisane jest do pracy przy komputerze wiec głownie do tego powinno się ich uzywać tym bardziej jak piszesz że z czytaniem nie jest żle i radzisz sobie bez okularów. Ja mam podobną sytuację poniewaz okulista powiedział że mam mały astygmatyzm i jeśli mam lepszy komfort widzenia(a mam) z tymi mocami co dał mi recepcie to jak najbardziej zaleca się wykonać okulary ale wyłacznie do samochodu poniewaz akomodacja oka osłabia sie przy noszeniu okularow non stop. Więc myślę że Twoja sprawa wydaje mi się podobna jeśli będzisz miał potrzebe do czytania to korzystaj ale skoro nie musisz to po co:)

Pozdrawiam
mati-wawa

Postprzez Nestor » 24 lis 2011, o 13:29

A o jakich mocach zostały wykonane okulary?
To powinno odpowiedzieć do jakiej odegłości powinno się używać wykonanych okularów.
Wg mnie do komputera powinieneś używać korekcji większej od podanej o około 0,25D. Pełna korekcja do bliży, tj 0,5D więcej, może być za duża do komputera.
Nestor

Postprzez Sklep_Optyczny » 2 gru 2011, o 14:58

Ta jak w powyższym poście,jakiej są mocy? Im wiecej podasz szczegółów tym lepiej. Samych szkieł jak i opraw możesz szukać w internetowych salonach optycznych,teraz są fajne promocje przed świętami.
Sklep_Optyczny

Postprzez bohun » 21 sty 2014, o 16:35

Szukać można, ale kupować nie polecam.
bohun

Postprzez zero » 21 sty 2014, o 18:37

Czegoś nie rozumiem. Do monitora są potrzebne okulary, a do bliży nie? Czy to znaczy, że konieczne jest hamowanie akomodacji dla odległości pośrednich? Bardziej prawdopodobna jest jednak bajka o orkiestrze, czyli: coś tu nie gra.
zero

Postprzez immortal » 22 sty 2014, o 11:04

Może ta informacja pojawiła sie bo pacjent musiał pokazać to pracodawcy w celu zfinansowania okularów, a wiadomo, że ta okulisci pisza i przy okularach do dali i blizy.
immortal

Postprzez Olivka » 14 lut 2014, o 13:35

Tu w ogóle jest coś nie tak moce do dali są mocniejsze o +0.5 dptr od mocy do bliży.
Olivka

Postprzez zero » 14 lut 2014, o 15:36

do blizy: OP 0,5 z kor j.w.; OL 0,5 z kor j.w.

Tu chodzi o dodatek do bliży. Ale w ogóle, to nie zauważyłem pisząc pierwszy raz, że to tak stary kotlet. To sprawa sprzed 3 lat i pewnie już dawno nieaktualna. Niektórzy powiedzieliby, że na pewno, bo człowiek nawet nie żyje tak długo.
zero

Postprzez Stylion_pl » 17 lut 2014, o 18:01

A czemu nie polecasz kupować przez internet? Sam miałeś jakieś negatywne doświadczenia z tym związane? Podaj szczegóły bo moim zdaniem to bardzo dobra opcja i do tego niższa cena.
Stylion_pl

Następna strona

Powrót do Okulary