Iluzje i złudzenia optyczne

gadu gadu, tematy OFF-TOPIK a nawet I love you (czyli wszystko inne co nie dotyczy działów dostępnych na Forum)

Iluzje i złudzenia optyczne

Postprzez joanna » 21 lut 2011, o 14:39

Zachęcam do wklejania ciekawych zdjęć, obrazków które w sprytny sposób oszukują nasze oczy...
zagadka.jpg
zagadka.jpg (29.69 KiB) Przeglądane 8668 razy

Co widzicie? 8-)
joanna

Re: Iluzje i złudzenia optyczne

Postprzez Maślana » 22 lut 2011, o 11:14

Przyznaję że na początku nie widziałem nic, dopiero kiedy się oddaliłem od monitora zauważyłem postać. Ja już wiem co tam jest ;) reszta niech zgaduję dalej. Mnie osobiście zawsze fascynowały rysunki w trójwymiarze, one na swój sposób również oszukują nasze oczy, znalazłem coś takiego
zagadka2.jpg
jak wam się podoba?
zagadka2.jpg (35.83 KiB) Przeglądane 8661 razy

robi wrażenie, prawda?
Maślana

Postprzez Pani Ania2 » 22 lut 2011, o 12:04

Brawo...brawo... :P faktycznie iluzje optyczne bardzo dobrze mogą oszukać oko... Złudzenie optyczne jest to głownie błędna interpretacja obrazu przez mózg pod wpływem kontrastu, cieni, użycia kolorów, które automatycznie wprowadzają mózg w błędny tok myślenia... Poszukałam trochę..poszukałam..i znalazłam coś co jest ogólnie znane, ale faktycznie robi wrażenie... ;)

Patrzcie na krzyżyk po środku dopóki wszystko dookoła nie poznika. Na początku ja widzę takie zielone latające potem już tylko krzyżyk na środku.
gigante.pl_zludz_1212445684.gif
robi wrażenie co??
gigante.pl_zludz_1212445684.gif (37.69 KiB) Przeglądane 8652 razy
Pani Ania2

Postprzez niki » 22 lut 2011, o 12:40

Po prostu rewelacja, aż trudno uwierzyć że nasze oczy dają się tak oszukać. Jeżeli jesteśmy w temacie iluzji i złudzeń, może ktoś wie czy tak naprawdę zdaża sie ludziom w rzeczywistości coś takiego jak fatamorgana?
niki

Postprzez OptAS » 22 lut 2011, o 13:43

Fatamorgana niki o której wspomniałaś to nic innego jak właśnie zjawisko optyczne, sprytnie oszukuje nasz umysł. Dzieje się tak za sprawą załamania światła. Najprościej mówiąc, światło załamuje się gdy powietrze nad ziemią jest bardzo gorące wtedy promienie światła nie rozchodzą się po liniach prostych jak to zwykle bywa, tylko ulegają załamaniu, to świtało załamane, odbija się od nawet bardzo odległego przedmiotu i tworzy złudny obraz przed nami, to jest właśnie fatamorgana. Ciekawe zjawisko. W lecie, w upał, jadąc samochodem na powierzchni jezdni możemy zaobserwować jakby przed naszymi oczami rozpościerała się tafla wody a w niej odbijają się okoliczne przedmioty, np.drzewa. ... zwróciliście kiedyś na to uwagę?
OptAS

Postprzez fredek » 23 lut 2011, o 12:45

Kolega kiedyś przesłał mi taki test... sami zobaczcie
testkolor1.jpg
testkolor1.jpg (25.24 KiB) Przeglądane 8638 razy

Powodzenia wam życzę, mnie osobiście nie udało się poprawnie wykonać tego testu po dziś dzień.
Pozdrawiam
fredek

Postprzez antek » 24 lut 2011, o 11:43

Jestem mile zaskoczony takim wątkiem a powiem szczerze, że lubię poczytać takie rzeczy...trochę paranormalne uu uuu...to tez jest dobra gimnastyka dla naszego mózgu ;) i tez chciałbym podzielić się z wami takimi ciekawostkami..Swoja drogą jestem ciekawy jak się takie rzeczy tworzy...mh.. :geek:
Załączniki
rowerzysci.jpg
po czym oni jadą???
rowerzysci.jpg (14.88 KiB) Przeglądane 8631 razy
dziadkowie.jpg
ile jest tu ludzi???
dziadkowie.jpg (8.13 KiB) Przeglądane 8631 razy
węże.jpg
tu się podobno nic nie rusza
węże.jpg (7.29 KiB) Przeglądane 8631 razy
antek

Postprzez Janet » 28 lut 2011, o 15:13

Iluzje-zludzenia-optyczne-7.jpg
Iluzje-zludzenia-optyczne-7.jpg (33.49 KiB) Przeglądane 8619 razy

A ja znalazłam to....
A pamiętacie takie książeczki kiedyś były z taka "zabawą dla oczu"-"Magiczne oko" to się chyba nazywało.... Na początku strasznie się denerwowałam, bo ciężko było mi dostrzec to "cos"...;)
Janet

Postprzez katherina » 21 mar 2011, o 22:01

...hmm szukając czarnych kropek można dostać oczopląsu :D ale próbujcie... ile ich jest? nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź na to pytanie ;P ale jeśli wam się uda ją poznać to prooooszę napiszcie :P kolejna zagadka mojego życia będzie rozwiązana ;)
Załączniki
Czaaaaarno mi ;P.jpg
powodzenia życzę ;P
Czaaaaarno mi ;P.jpg (23.62 KiB) Przeglądane 8584 razy
katherina

Postprzez dzika » 15 kwi 2011, o 08:59

Hejka Fajny ten obrazek z kropkami :D Ale jeśli ktoś policzył je to gratuluje,bo ja nie dałam rady i po chwili patrzeniu się w niego przed oczami wirowały kropki :) Popróbuje jeszcze policzyć :D
dzika

Następna strona

Powrót do POZNAJMY SIĘ