Zgadza się, odpowiednia dieta bogata w witaminy i minerały potrafi skuteczne zmniejszyć ryzyko wystąpienia ADM. Badania wskazują że u osób przyjmujących 6 mg krystalicznej luteiny dziennie ryzyko wystąpienia AMD było niższe o ponad 40%. Normalna dieta dostarcza jej tylko 1-2 mg na dobę, stanowczo za mało. Osoba będąca w grupie ryzyka powinna stosować dietę bogatą w antyoksydanty (przeciwutleniacze) takie jak witamina C,E, flawonoidy, antocyjany, flawany, flawonony, flawonole, kwasy fenolowe które występują w warzywach, owocach, zbożach, orzechach, olejach. Należy też korzystać z suplementów diety przypisanych przez lekarza okulistę.
wskazówka: ZIELONA herbata jest sześciokrotnie bogatsza w flawonoidy niżeli zwykła czarna...
Ps: Należy uzbroić się w tabelę ORAC aby określić należytą przybliżona dawkę poszczególnych składników diety. Ułatwię ci poszukiwania elektrodo, wklejam link ze stroną gdzie dana tabela się znajduje:
http://www.odzywianie.info.pl/Antyoksyd ... -ORAC.html