Jak widzi dziecko/ niepokojące objawy

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Jak widzi dziecko/ niepokojące objawy

Postprzez dzika » 26 lip 2012, o 15:22

Ważne że dobrze odgadywał obrazki. :) .Pani ma pewność , że wzrok dziecka jest ok po niedawnej wizycie u okulisty i to jest ważne.
dzika

Postprzez Wiktoria M » 27 lip 2012, o 08:49

Tak , mam taką pewność na całe szczęście, bo szczerze mówiąc troszke sie obawiałam i dlatego poszłam wcześniej profilaktycznie do okulisty. Jeśli chodzi o badania wykonywane przez pielęgniarki w przychodniach czy szkołach to może dobrze, że takie w ogóle są, bo czasem jst to jakimś sygnałem dla rodziców że nie wszystko jest do końca w porządku, ale z drugiej strony osobiście uważam że ważne by dziecko dobrze sie czuło podczas takiego badania bo wtedy będzie dobrze współpracowało. Mały buntownik gdy czasem jest nie po jego myśli potrafi na złość lub na odczep się podejść do jakiegos tematu. Uważam że pielęgniarka powinna pytać co dziecko woli mówić, literki, cyferki czy obrazki bo wtedy sam wybór dokonywany jest przez dziecko i ono czuje sie ważne i na moje oko lepiej to działa. W tym wypadku dziecko nie miało możliwości mówienia czegokolwiek, maly musiał pokazywac paluszkiem na specjalnej tabliczce.
Wiktoria M

Postprzez dzika » 27 lip 2012, o 14:13

Jeśli chodzi o badania wzroku lub inne w szkołach, to popieram też.Można wiele schorzeń wykryć na samym początku rozwoju,np.wada postawy,wzroku,itp.
dzika

Postprzez fajna-brunetka » 31 lip 2012, o 10:42

Jeśli chodzi o badania i badajacych to na pewno da sie zauważyc różnicę nie tylko między pielęgniarka a okulistą ale też również między jednym okulista a drugim-niestety nie każdy poświęca tyle czasu pacjentowi ile powinien i nie każdy podchodzi do badania z sercem- mogę tak wnioskować biorąc pod uwagę opowiadania moich znajomych- przykre ale prawdziwe.
fajna-brunetka

Postprzez niki » 1 sie 2012, o 09:20

Niestety potwierdzam przedmówczynię. Czasem podejście do samego badania i pacjenta jest takie że aż trudno uwierzyć.
niki

Postprzez Stylion_pl » 5 paź 2012, o 15:14

siedzenie blisko przed telewizorem nie prowadzi do niczego dobrego. Wiem to po sobie. Ja jako dziecko siedziałam praktycznie nosem w telewizorze i nie pomagały żadne prośby i groźby rodziny. Finał tego jest taki, że noszę okulary już jakieś 17 lat;/ Także przestrzegam rodziców, aby zabraniali dzieciom siadania blisko telewizora.
Stylion_pl

Postprzez fajna-brunetka » 24 kwi 2013, o 10:15

Czeka mnie dziś wizyta z moim milusińskim u okulisty- ciekawe jaka będzie ocena...
fajna-brunetka

Postprzez optyczka OLA » 24 kwi 2013, o 12:09

Pewnie na początku maluch bedze przestaraszony :D
optyczka OLA

Postprzez bohun » 24 kwi 2013, o 12:56

Przestraszony to będzie ale jak dojdzie do zapuszczenia kropelek ;)
bohun

Postprzez dzidzia_85 » 25 kwi 2013, o 13:31

Niektóre dzieci super tolerują zapuszczanie kropelek, ale inne..... masakra.
fajna-brunetka napisał(a):Czeka mnie dziś wizyta z moim milusińskim u okulisty- ciekawe jaka będzie ocena...

I jak było podczas wizyty? ;)
dzidzia_85

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu