ciało obce w oku

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: ciało obce w oku

Postprzez IGOR » 7 lut 2013, o 12:14

Zazwyczaj spawacze, albo raczej spawacze amatorzy nie przestrzegaja zasad bezpieczeństwa i nie używaja osłon, a jak im coś wpadnie albo sobie naświetlą oczy to próbuja sobie sami radzić za wszelka cenę- bynajmniej tak jest z moimi kolegami. Zazwyczaj wychodza z tego cało ale z tego co pamiętam, jeden kiedys musiał sie zgłosic do okulisty bo mu nie przechodziło - miał wyciągniety opiłek i dostał jakieś leki. Ból zapewne był niesamowity...
IGOR

Postprzez cicha_woda » 7 lut 2013, o 16:03

Ja jak miałam jakieś 14 lat znalazłam na strychu kwarcówkę, pomyślałam, że opalę sobie twarz jak w solarium i zasiadłam pzred nią na 10 min z otwartymi oczami.... całą noc płakałam z bólu a mama siedziała przy mnie i robiła mi okłady...
cicha_woda

Postprzez optyk-mila » 7 lut 2013, o 16:49

Gratuluję pomysłowości!Niby ciało obce nie siedziało w oku,ale domśylam się,że skutki uboczne były zdecydowanie bardziej bolesne niż te kiedy wpadnie nam coś do oka. Niestety czasami nasza lekkomyślność,brak wyobraźni i czasu,powoduje,że na własne życzenie komplikujemy sobie życie. Przecież gdyby każdy sumiennie podchodził do wykonywania zajęć o których piszemy to na pewno takie sytuacje nie miały by miejsca,no ale co wtedy robili by lekarze na ostrych dyżurach?Musimy dbać o to aby za bardzo im się nie nudziło ;)
optyk-mila

Postprzez ROWERZYSTA » 8 lut 2013, o 11:00

Ja kiedyś miałem do czynienia z podrażnieniem oka przez gałąź, bolało jak nie wiem co więc nie zwlekałem i poszedłem do okulisty- juz nie pamiętam co dokładnie mi robiła, ale lekarka powiedziała, że sam bym sie z tego nie wykaraskał. Kiedy można sobie pomóc samemu to można, ale czasem warto zdac sie na umiejętności i wiedzę specjalisty.
ROWERZYSTA

Postprzez LEMUR » 8 lut 2013, o 11:28

nawet ludzka wyobraznia jest ograniczeniem dla naszych mozliwosci
LEMUR

Postprzez visionnata » 8 lut 2013, o 13:39

Hej widzę,że mamy wątek na czasie.Dzisiaj ciało obce ponownie zaatakowało mojego tatę podczas porannego mycia twarzy przed wyjściem do pracy.Myśleliśmy,że może jakaś nitka od ręcznika lub paproch dostał mu się do oka bo ból był nie do zniesienia,ale zaglądałam z każdej strony i nic nie było widać. Już podjęliśmy decyzję,że przyjedzie do mnie do pracy aby zobaczyła go okulistka,ale kierować też byłoby mu ciężko,dlatego zawźięcie próbowaliśmy zaradzić problemowi.Po kilku próbach stwierdziłam,że zajrzę tam jeszcze raz i spróbuję wywinąć górną powiekę maksymalnie na zewnątrz.Tata krzyczał,a ja nie dawałam za wygraną tylko szukałam przyczyny,w końcu mi się wyrwał bo nie mógł wytrzymać z bólu,ale w tym momencie okazało się,żę ból ustąpił.Stwierdziliśmy,że to chyba rzęsa mu się podwinęła bo żadnego innego obiektu nie dało się zauważyć.
visionnata

Postprzez dzidzia_85 » 22 lut 2013, o 11:12

Witajcie.
Jeśli chodzi o ciała obce w oku to raz po takim przypadku nabawiłam się zapalenia spojówek. Nie mam to jak zmywanie makijażu i rzęsa wpadnie do oka. :|
dzidzia_85

Postprzez vanessa » 22 lut 2013, o 14:38

Hej, to ja miałam podobną sytuację tylko że nie rzęsa a kawałek zaschniętego tuszu do rzęs wpadło mi do oczu, bolało, szczypało jak diabli :x nie rozumiem takiego czegoś jak ktoś chodzi z ciałem obcym trzy dni i dopiero potem jak sie jeszcze nabawi dodatkowo zapalenia i innych schorzeń to idzie do lekarza, masakra.
vanessa

Postprzez majbach001 » 22 lut 2013, o 16:36

hej vanessa,mam dla Ciebie małą radę:zmywaj makijaż regularnie,a zapewniam Cię,że zaschnięty tusz już nigdy nie podrażni Twoich oczu ;)
majbach001

Postprzez dzidzia_85 » 25 lut 2013, o 13:32

Żeby nabawić się zapalenia spojówek wcale nie trzeba chodzić z ciałem obcym trzy dni... to tylko kwestia predyspozycji do podrażnień.
dzidzia_85

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu