Nie zaciemniające się fotochromy

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Re: Nie zaciemniające się fotochromy

Postprzez wCzteryOczy » 14 maja 2013, o 10:53

Olivka napisał(a):Pojawił się w salonie ostatnio klient z reklamacją, która dotyczyła właśnie fotochromów, powiedział, że soczewki odbarwiają się nierównomiernie i powstają przy tym procesie kropki i plamy. Spotkaliście się z czymś takim? Dodam, że soczewki to poliwęglan + transitions VI.

Ale ten problem wystąpil od razu? Sprawdzałas na słońcu jak to wygląda?
wCzteryOczy

Postprzez visionnata » 15 maja 2013, o 14:55

Klientom czasami ciężko dogodzić,a w szczególności jeżeli chodzi właśnie o fotochrom. Czasami mam wrażenie,że niektórzy mają zupełnie inne wyobrażenie o tym jak on powinien wyglądać. Ostatnio miałam do czynienia z panią,której przeszkadzało to,że nawet gdy słońce świeci intensywnie na zewnątrz,a ona jest w pomieszczeniu np.siedzi przy stole w jadalni i spożywa posiłek, one wtedy zaczynają się zaciemniać.
Ale nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem aby zaciemniały się nierównomiernie,a może któreś z nich było wymieniane po pewnym czasie,wtedy taka reakcja jest możliwa?
visionnata

Postprzez Olivka » 15 maja 2013, o 16:08

Klient zakupił okulary w sierpniu 2012.... soczewki zostały odesłane do producenta, zobaczymy jaki będzie efekt, czy rzeczywiście wada fabryczna..
Olivka

Postprzez wCzteryOczy » 16 maja 2013, o 08:50

Olivka napisał(a):Klient zakupił okulary w sierpniu 2012.... soczewki zostały odesłane do producenta, zobaczymy jaki będzie efekt, czy rzeczywiście wada fabryczna..

I przez 9 msc tego nie zauważył? :lol: może po prostu chcial sobie wymienić soczewki na nowe bez ponoszenia kosztów. Jestem ciekawa jak ta sprawa zostanie rozwiązana
wCzteryOczy

Postprzez Olivka » 16 maja 2013, o 13:57

Zobaczymy co producent odpowie, ja się nie chciałam z tym Panem wdawać w dyskusję - był bardzo arogancki i nieprzyjemny...
Olivka

Postprzez visionnata » 16 maja 2013, o 14:57

W takim wypadku najlepiej nie dyskutować tylko grzecznie przyjąć reklamację i czekać na decyzję producenta. W mojej firmie często takie reklamacje były uznawane,ale w momencie jak były do tego podstawy,więc jeżeli z tymi szkłami jest coś nie tak to reklamacja powinna być uznana. Tylko faktycznie bardzo dziwne jest to,że wcześniej tego nie zauważył.No ale cóż dziwne typy chodzą po tym świecie!
visionnata

Postprzez pola » 16 maja 2013, o 15:30

Wiem że przyjmując reklamację ważna jest informacja kiedy klient zauważył wadę. Potrzebna jest dokładna data. Ja kiedyś reklamowałam buty, wadę zauważyłam ok. miesiąc wcześniej. Osoba przyjmująca reklamację wpisała mi datę "mniej więcej" bo dokładnej nie potrafiłam podać. Okazało się że reklamacja nie została uwzględniona bo zauważyłam wadę 32 dni przed złożeniem reklamacji, a mają prawo uwzględnić tylko wtedy jak jest nie więcej niż 30 dni od odkrycia wady. Taki fajny kruczek prawny mi podano jako podstawę nieuwzględnienia.
pola

Postprzez zero » 16 maja 2013, o 17:33

mają prawo uwzględnić tylko wtedy jak jest nie więcej niż 30 dni od odkrycia wady. Taki fajny kruczek prawny mi podano jako podstawę nieuwzględnienia.

Kruczek, kruczkiem, ale najczęściej to nieznajomość prawa kosztuje. Nie "mają prawo". ale "mają obowiązek" i nie 30, ale 60 dni.
Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. z 2002r., Nr. Nr 141, poz. 1176, z późn. zm.)
"Art. 9.
1. Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8 (prawo do naprawy, zwrotu kosztów itp. dop. własny), jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego upływem."
Być może w gwarancji było 30 dni, ale gwarancja nie jest wiążąca dla kupującego, tzn. nie anuluje uprawnień z tytułu niezgodności z umową, a te są przez dwa lata od zakupu i dwa miesiące od zauważenia wady.
zero

Postprzez pola » 17 maja 2013, o 12:30

hmmm, szkoda że się w te przepisy nie zagłębiłam. Napisano mi 30 dni i dałam temu spokój, a zgodnie z tym co piszesz zero powinna była być uwzględniona moja reklamacja, bo wada była jednoznaczna, tylko ten termin zgłoszenia mi wytknęli.
pola

Postprzez adrianM » 28 maja 2013, o 13:18

Robią co chcą czasami z tymi reklamacjami, liczą na to że człowiek się nie będzie zagłębiał w przepisy. A czasem warto, bo jak ruszy się sprawę mocniej to okazuje się że dużo można załatwić.
adrianM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?