Przeciwsłoneczne z korekcją...

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Przeciwsłoneczne z korekcją...

Postprzez Exquisite » 12 sty 2011, o 11:02

Witam wszystkich... czy znacie w Warszawie bądź jej okolicach optyków którzy współpracują z laboratorium tak zaawansowanym, które jest w stanie wykonać okulary przeciwsłoneczne gogle z przypisaną korekcją? Z góry dziękuję za pomoc.

Exquisite
Exquisite

Re: Przeciwsłoneczne z korekcją...

Postprzez portmanowa » 12 sty 2011, o 18:12

Hej mogę Ci polecić bardzo dobry zakład optyczny,ja co prawda kupowałam u nich okulary p/słoneczne takie ala Ray-Bann więc one nie są mocno wygięte,a nawet w ogóle ale wiem,że oprawiają szkła z mocami do opraw profilowanych,bo przeprowadziłam z nimi dokładny wywiad :lol: ,a więc ten zakład znajduje się w Falenicy pod Warszawą ale nie jestem w stanie podać dokładnego adresu,ewentualnie jak znajdę wizytówkę to podam Ci chociaż tel,a tam uzyskasz konkrety :)
portmanowa

Postprzez Exquisite » 13 sty 2011, o 14:50

Dziękuję za informację, rozumiem że zakład współpracuje z laboratorium które jest w stanie wykonać takie okulary. Będę wdzięczna za dokładniejsze namiary na priv.
Exquisite

Postprzez antek » 15 sty 2011, o 15:40

Wielki dzięki Agnieszko za tak dokładne namiary optyk ten znajduje się niedaleko mnie więc tylko przyjdzie wiosna słoneczko...i te sprawy.. ja tam wpadnę a jak wy będziecie zaglądać tam z forum to zapraszam do mnie na herbatkę ;)
antek

Postprzez Exquisite » 20 sty 2011, o 13:11

Rzeczywiście, mieliście racje, optyk w Falenicy jest w stanie wykonać dla mnie takie okulary . Niestety nie do wszystkich opraw jest to możliwe. Panie techniczki w szlifierni robią specjalny pomiar wypukłości soczewek przypisanych do danej oprawy, mierzą tzw. bazę soczewki, posiadając takie wiadomości jak i właściwe wartości szkieł, są w stanie zasięgnąć dokładnych informacji czy istnieje ewentualność wykonania takich soczewek które spełniają dane parametry. Jestem bogatsza w wiedzę po wizycie w optyku w Falenicy. Serdecznie polecam
Exquisite

Postprzez Hej » 20 sty 2011, o 20:44

Moja mama ma takie okulary od zawsze i nie wiedziałem że jest to taka straszna sprawa. Chyba każdy optyk takie zrobi . O co wam chodzi ??
Hej

Postprzez Z.Optyk » 24 sty 2011, o 11:12

Witaj Hej. Zależy jakie oprawy do tych przeciwsłonecznych szkieł z korekcją ma Twoja mama. Chodzi o to, że przy mocno wygiętych oprawach-np. typu gogle, zamawia się soczewki z określoną bazą, wcześniej zmierzoną na wybranej przez klienta oprawie. Problem w tym, że nie każde moce można zrobić z każdą bazą, więc zakres jest ograniczony. Poza tym nie każdy automat szlifierski może oszlifować takie szkła. Z tego co się orientuję w Warszawie jest niewiele szlifierni , które to robią i są to spore koszty. Pozdrawiam
Z.Optyk

Postprzez KRZYŚ » 20 kwi 2011, o 06:17

Witam.Przymierzam się do kupienia okularów przeciwsłonecznych i piszecie o soczewkach z bazą. Czy ktoś mógłby nieco więcej napisać o soczewkach z większą bazą przeznaczonych do bardziej opływowych opraw?Jak to się ma do komfortu widzenia? Czy istnieje przyrząd do sprawdzania bazy?
KRZYŚ

Postprzez Z.Optyk » 20 kwi 2011, o 08:00

Witam. Do opływowych opraw zamawiane są-jak już Pan zauważył soczewki z bazą. Są to soczewki z krzywizną dostosowaną do krzywizny oprawy. Wykonywane są na zamówienie, które uwzględnia parametry oprawy podane przez optyka, w tym właśnie bazę. Niestety takie soczewki nie są dostępne dla wszystkich-przy dużych mocach albo "skomplikowanych" wadach wzroku zrobienie większej bazy może skutkować niepożądanym efektem pryzmatyczności. Przyjmuje się, że bezpieczne jest robienie większej bazy przy mocach soczewek plus minus 3. Wszystko jest do ustalenia u optyka, który zawsze może zasięgnąć opinii w firmie produkującej soczewki.
Z.Optyk

Postprzez KRZYŚ » 29 kwi 2011, o 11:39

Bardzo dziękuję za udzielenie wyczerpujących informacji.Zadam jeszcze pytanie o koszt takich soczewek czy ich cena jest porównywalna do soczewek fotochromowych?,bo jak się domyślam wcale nie będą pewnie tanie.
KRZYŚ

Następna strona

Powrót do Okulary