Nie ostre widzenie po bokach po zmianie szkieł - pom

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Nie ostre widzenie po bokach po zmianie szkieł - pom

Postprzez rogos » 24 lis 2011, o 09:35

Witam,
Proszę Was o poradę. Sytuacja wygląda następująco. Dotychczas korzystałem z okularów z takimi szkłami (do dali):
OP: S=+4,00, C=-2,00, O=25
OL: S=+4,00, C=-0,25, O=165
Parametry powyżej nosiłem ok. 2-3 lat.
Ostatnio nie ostro zacząłem widzieć na lewe oko więc wybrałem się do okulisty. Lekarz zbadał bieżące wartości w szkłach oraz przebadał oczy i dobrał mi takie szkła:
OP: S=+3,75, C=-1,75, S=25
OL: S=+3,00, C= brak, S= brak
z rozpoznania wiadomo, że mam astygmatyzm. Okulary noszę od 5 roku życia a mam aktualnie 26 lat.
Wczoraj odebrałem nowe szkła i jest problem, ponieważ patrząc na wprost widzę perfekcyjnie. Jednak chcąc patrzyć lewą/prawą częścią szkła nie przekręcając głowy widzę nie ostro. Wcześniej takiej sytuacji nie było i nie miałem z tym problemu. Co prawda to jest drugi dzień, kiedy noszę nowe szkła. Niemniej jednak jest to trochę uciążliwe. Proszę Was o informacje - czy to może być kwestia przyzwyczajenia do starych szkieł czy też źle dobrane szkła.
Dziękuję za wszelkie opinie.

Pozdrawiam,
Piotr
rogos

Re: Nie ostre widzenie po bokach po zmianie szkieł - pom

Postprzez Nestor » 24 lis 2011, o 11:50

Jaka jest konstrukacja i index nowych i starych soczewek?
Czasem tak bywa przy przejściu z soczewki o konstrukcji sferycznej na asferyczną, często z tym związana jest też zmiana indeksu soczewki co jeszcze bardziej może pogłębić efekt dyskonfortu.
Proponuję poczekać kilka dni, może uda się przyzwyczaić.
Nestor

Postprzez rogos » 24 lis 2011, o 12:50

Nie wiem dokładnie jaka była wcześniejsza konstrukcja. Natomiast na bieżącym zamówieniu wyglada to tak (zarówno do lewgo jak i prawego szkła):
P: NULUX PNX 1.53 HVA MAG.ZAG; SS 0
L: NULUX PNX 1.53 HVA MAG.ZAG; SS 0
Nie wiem czy ten zapis coś Panu/Pani mówi?
rogos

Postprzez Nestor » 24 lis 2011, o 13:24

Soczewki Hoyi: w indeksie 1,53 (z materiału Trivex) w konstrukcji asferycznej.
Teraz pytanie: jakiej konstrukcji były wcześniejsze okulary.
Możliwe, że sferyczne i w indeksie 1,50 i stąd te problemy, problemy, które powinny ustąpić jeśli montaż był prawidłowy.
Nestor

Postprzez rogos » 24 lis 2011, o 15:10

Niestety nie mam teraz dokumentów stwierdzających poprzednie parametry szkieł. Niemniej jednak zaciekawiło mnie stwierdzenie: "problemy, które powinny ustąpić jeśli montaż był prawidłowy.".
Czyli mam rozumieć, że jest szansa, żebym przyzwyczaił się do nowych szkieł? Czy takie są właściwości owych szkieł? Dobrze rozumiem?
Z góry przepraszam, za być może trywialne pytania. Niemniej jednak nie jestem specjalistą w tym zakresie stąd poziom moich pytań ;)
rogos

Postprzez Nestor » 24 lis 2011, o 18:17

Przy soczewkach asferycznych bardzo istotny jest dokładny montaż. Niedokładny montaż, który pozwali nam dobrze widzieć w soczewkach o konstrukcji sferycznej, w soczewkach asferycznych będzie przez użytkownika nie do przyjęcia.
Oczywiście szansa na przyzwyczajenie się jest bardzo duża - to tylko kwestia naszego mózgu, który toleruje wiele niedoskonałości :)
Pozdrawiam
Nestor

Postprzez LEMUR » 24 lis 2011, o 20:18

to tutaj juz nie bede duplikowal moich porad :)

pytanie, @Nestor - a co jezeli "plastycznosc" pozwoli na adaptacje i pozniej nastapi kolejna zmiana, znowu liczyc bedziemy na plastycznosc?
LEMUR

Postprzez Nestor » 24 lis 2011, o 22:43

Jeśli tacy "specjaliści" zajmują się refrakcją to niestety będziemy musieli liczyć na elastyczność naszego mózgu :)

A tak na serio, oczywiście jestem za całkowitą i prawidłową korekcją, która nie wymusza na mózgu zwiększonej pracy przy analizie danych.
Nestor

Postprzez rogos » 26 lis 2011, o 12:12

Lemur, Nestor.
Dziękuję ślicznie za wypowiedzi. Pochodzę tydzień i jeśli nie uda mi się zaadoptować do nowych szkieł, będę zmuszony na regulację lub wymianę.
Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam,
Piotr
rogos

Postprzez Sklep_Optyczny » 2 gru 2011, o 14:56

Zatem daj znać czy udało sie przystosować do nowych szkieł,czy też dałeś do regulacji. Będziemy czekać na Twoja odpowiedź.
Sklep_Optyczny

Następna strona

Powrót do Okulary