okulary z bazaru warto?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: okulary z bazaru warto?

Postprzez okular766 » 6 sty 2013, o 10:59

no tak ale różnica kolosalna 165 a 550
rozumiem jakby bylo 10procent drozej ale az tyle???????
okular766

Postprzez wCzteryOczy » 7 sty 2013, o 10:09

okular766 napisał(a):no tak ale różnica kolosalna 165 a 550
rozumiem jakby bylo 10procent drozej ale az tyle???????

Wolny rynek. Ale i kwestia jakości. Okulary z plastikową oprawą i podstawowym antyrefleksem można kupić do 200 zł. Im wyzszy poziom AR tym soczewki są droższe, ale i łatwiejsze w utrzymaniu (mniej się brudzą, łatwiej czyszczą itd.) co wiąże się z dłuższą żywotnością soczewki.
Już chyba wszystko zostało powiedziane, a Ty nadal nam nie wierzysz... Zrób jak uważasz :) obyś był zadowolony ;)
wCzteryOczy

Postprzez okular766 » 7 sty 2013, o 14:04

co Wy macie z tym antyrefleksem???
ja nie chce go, chce poprostu okulary aby korygowaly wade i jak najtańsze
znajomi, rodzina kupowala okulary i nie słyszałem zeby ktos mial antyrefleks
dziadek, wujek tez mają i dobre paredziesiąt lat te same szklane
okular766

Postprzez seba » 7 sty 2013, o 15:22

Wow, to musicie ciekawie wyglądać na zlocie rodzinnym. Jedni w kilkudziesięcioletnich okularach, reszta w bazarowych...hihi. Kolego sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie : 39zł. Idź, kup i będziesz zadowolony.
seba

Postprzez LEMUR » 7 sty 2013, o 16:32

okular766 napisał(a):co Wy macie z tym antyrefleksem???
ja nie chce go, chce poprostu okulary aby korygowaly wade i jak najtańsze
znajomi, rodzina kupowala okulary i nie słyszałem zeby ktos mial antyrefleks
dziadek, wujek tez mają i dobre paredziesiąt lat te same szklane

jak juz napisane.
1. znalazles juz
2. zamow, zaplac
3. ciesz sie

drazysz w kolko ten sam temat jakbys mial problemy czytania ze zrozumieniem. Kazdy stara Ci sie odpowiedziec na pytanie, ale Tobie zawsze cos nie pasuje. Trudno sie ustosunkowac do takiej rozmowy.

Skoro masz tyle kategorii prawa jazdy, faktycznie dalej mozna jezdzic Zukiem, Tarpanem i innymi. Nie ma problemu - chcesz i masz. Bylebys TY byl zadowolony.
LEMUR

Postprzez okular766 » 8 sty 2013, o 12:49

okey, a te szklane okulary to tez mają AR?
szklane powinny byc droższe od plastikowych?
okular766

Postprzez LEMUR » 8 sty 2013, o 13:18

w duzym uogolnieniu prawie kazdy material z jakiego sa wykonywane soczewki okularowe mozna uszlachetnic zarowno powloka antyrefleksyjna, fotochromowa, barwieniem.

Cena nie jest zalezna od materialu ale od uszlachetnien, konstrukcji. Mozna przyjac, rowniez z uogolnieniem ze mineralne (szklane) sa tansze niz organiczne (plastikowe) ale nie koniecznie musi byc roznica.

Kazda (prawie) soczewke mozna wykonac w wyzszym wspolczynniku zalamania swiatla, bedzie ona ciensza (pomijam aberracje), im wiecej uszlachetnien, im ciensza soczewka, im wiecej dodatkowych mozliwosci (barwienie, fotochrom, polaryzacja) tym cena idzie w gore.

Bede dalej do tych samochodow, gdyz raczyl sie Pan chwalic kazda kategoria (prawie): mozna kupic ten sam samochod (marke, model) w wersji podstawowej jak i w full opcjach) dalej to bedzie ten sam samochod a cena rosnie czasami nawet x2 x3
LEMUR

Postprzez seba » 8 sty 2013, o 15:39

Lemur, ty to jednak masz cierpliwośc profesjonalisty. Podziwiam 8-)
seba

Postprzez LEMUR » 8 sty 2013, o 16:57

seba napisał(a):Lemur, ty to jednak masz cierpliwośc profesjonalisty. Podziwiam 8-)

oj tam oj tam... czasami jak kazdy - skoro byla mowa o samochodach - rowniez jade rezerwie.
dzieki, wzajemnie pozdrawiam
LEMUR

Postprzez okular766 » 9 sty 2013, o 13:23

no dzięki Ci
zawsze myslalem ze od optyka zawsze sie dostaje szklane okulary a takie kupione w aptece to są z plastiku i ze to tandeta, zawsze tak myslalem
a ja tu widze ze plastik niby jest droższy od szkła?

Napisz mi teraz po czym poznać ze okulary mają AR? i co to daje? polaryzacje wiem jak poznac a AR? jak mają AR to nie odbijają sie w nich światła, okno itp?

rozumiem ze jak są dobrze przepisane to nawet w najtanszych będe widzial idealnie to po co mi te powloki?
okular766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary