okulary z bazaru warto?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: okulary z bazaru warto?

Postprzez bohun » 27 gru 2012, o 13:00

Ja też jeszcze się nie spotkałem, żeby oprawka kosztowała 39 zł i do tego soczewki za darmo.... z resztą jaka cena taka jakość, nie sądze żeby kompletne okulary za 39 zł spełniały swoją rolę....
bohun

Postprzez niki » 27 gru 2012, o 13:19

A ja wierzę że kolega kupi takie okulary ze szkłami "w cenie" oprawek. Tylko potem chodzą takie osoby z tymi swoimi "całkiem fajnymi i tanimi" okularami po optykach i wymagają naprawy ( tak, tak, wymagają, bo czasem nie można powiedzieć nawet że proszą). I są zdumieni że kupili jednorazówki i że optycy tacy nieżyczliwi i nie chcą naprawić.
niki

Postprzez okular766 » 27 gru 2012, o 16:06

chodzi o to ze mi kasa nie leci z nieba i poprostu nie stać mnie na 500zł na okulary
jak mi w VE powiedzieli ze 550zł to podziekowalem i wyszłem
w życiu bym nie pomyslał ze tyle mogly kosztowac, jak bylem dzieckiem to jak rodzice mi kupowali to byly calkowicie za darmo albo pare groszy placili a znizka była z NFZ
na necie okulary mozna kupic od 39zł
http://www.iokularnicy.pl/katalog/1/okulary-korekcyjne
http://www.okularywsieci.pl/
no i zawsze w tych sklepach szkla cr39 plastikowe są w cenie oprawek, a jesli bym chcial skzlane to ile takie kosztują, ja tam nie widzialem nigdzie szklanych, stare co mi kupili rodzice mam szklane tz ze szkła a nie plastiku
okular766

Postprzez Olivka » 27 gru 2012, o 16:17

Ale to są soczewki bez żadnego antyrefleksu, mineralne powinny być tańsze od plastikowych ale nie ma możliwości ich montowania do kazdej oprawy, wogóle nie wiem jak chcesz kupić okulary nie przymierzając oprawy i kto ci je dopasuje, pewnie polecisz do najbliższego optyka :D
Olivka

Postprzez okular766 » 28 gru 2012, o 14:15

no bo myslalem ze plastikowe to są tandeta jak te z bazaru a ze prawdziwe okulary są zawsze szklane tz ze szkła jak szyba samochodowa
okular766

Postprzez visionnata » 29 gru 2012, o 12:12

Hej,może nie do końca będę pisała o okularach z bazaru,ale chciałam nawiązać do tematu i spróbować Was przekonać,że jednak nie wszystko złoto co się świeci.Mam na myśli to,że fakt iż oprawa,czy całe okulary kosztują majątek nie znaczy,że muszą być świetne i funkcjonalne. Przyszedł dzisiaj do mnie pan z prośbą o przełożenie szkieł z jego oprawy do innej,ponieważ na swoją stanął i strasznie się zniekształciła.Generalnie byłoby to możliwe,ale okazało się,że soczewki są progresywne,więc zaproponowałam panu,że spróbuję wyprostować tą uszkodzoną oprawę (dodam,że podczas rozmowy dowiedziałam się że oprawka została kupiona w Londynie w sklepie,którego nazwy nawet nie jestem w stanie powtórzyć i że świetnie by było gdybym zrobiła tak aby nadal pan mógł z niej korzystać).Oprawa była plastikowa,na żyłkę,chcąc nie uszkodzić soczewek wyjęłam je z żyłki,oprawę wyprostowałam,a próbując soczewki włożyć ponownie doznałam "szoku",oprawa była niesamowicie skomplikowana,żyłki podczas naciągania (ponieważ były niesamowicie cienkie)zerwały się,chcąc je zamontować musiałam całą oprawę rozłożyć na części pierwsze. Zabrało mi to ok 1,5 godziny,gdyż samo zamocowanie żyłek graniczyło z cudem. Po skończonej pracy powiedziałam klientowi,że oprawa którą posiada wygląda tak jakby była jednorazowego użytku,raz oprawić szkła i więcej nie próbować nic z nią robić!
visionnata

Postprzez visionnata » 29 gru 2012, o 12:17

Więc sami widzicie,że czasami lepiej nie inwestować w zakupy lub dokonywać ich w sklepach,do których można wrócić i być pewnym,że gdy jakaś część ulegnie zniszczeniu bez problemu będziemy mogli nabyć ją ponownie!A co do okularów z bazaru to faktycznie nie jest to najlepsza metoda na rozwiązanie problemu. Myśle,że w każdym zakładzie optycznym znajdziemy ofertę godną naszego portfela,a najważniejsze,że będziemy pewni iż okulary są wykonane fachowo!
visionnata

Postprzez okular766 » 29 gru 2012, o 13:32

no to sie od początku pytam ile moga kosztować okulary o mocach -1,0cyl bez sfery 170 st i 1st od ilu? od 50zł, 100, 150, 200? wiecej? chodzi mi o kompletne okulary

W jaki sposób optyk szkła obraca np jesli ktos ma astygmatyzm to szkła po dostawie ma okrągłe a potem je szlifierką szlifuje do opraw? Bo jedne oprawki mają małe szkła a inne bardzo duże a szkła przeciez nie są równej wielkości
okular766

Postprzez pola » 2 sty 2013, o 11:20

Ale to tak jakbyś pytał ile mogą kosztować buty... Bardzo różnie, zależy po prostu jakie. Co z tego że napisze ci ktoś że okulary kompletne kosztują np. od 100zł wzwyż? Czy taka odpowiedź cię usatysfakcjonuje?
pola

Postprzez okular766 » 2 sty 2013, o 12:33

mi chodzi o najtansze okulary wazne tylko zebym w nich widzial wyraźnie a jakie to juz są rzeczy drugoplanowe
okular766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary