Źle dobrane moce - reklamacja.

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Źle dobrane moce - reklamacja.

Postprzez zero » 8 lut 2013, o 23:14

jakbym miała tak podchodzic do wszystkich specjalistów

I powinno się tak podchodzić. Z okulistą jest o tyle komfortowa sytuacja, że jak są złe szkła, to "stawia pani oczy w słup" i od razu wiadomo, że coś nie tak. W innych specjalnościach o ewentualnym błędzie może się pani dowiedzieć za 10, 20 ,30 lat, albo wcale, bo nie dożyje do skutków odległych. W tym przypadku szkła są być może dobre, tylko na skutek nieuwagi lekarz zrobił błąd skutkujący ich niewłaściwym montażem. Taki błąd może się zdarzyć najlepszemu specjaliście.Na pewno to zrozumie jak zobaczy co i jak i przepisze nowe. Powinien też uderzyć się w piersi i sam zaproponować pokrycie kosztu ich wymiany.
zero

Postprzez optyk-mila » 9 lut 2013, o 11:23

Jak na pierwsze okulary moce są dosyć spore,ale nie jest powiedziane,że któs kto zaczyna nosić okulary,powinien zacząć od mocy +0.5 dptr,zdarzają się różne przypadki.Jeżeli czułaś,że z Twoimi oczami dzieje się coś złego już od jakiegoś czasu, to nie wykluczone,że te moce są dobrze dobrane,ale niestety do każdych okularów trzeba się stopniowo przyzwyczaić.Ale jeżeli masz wątpliwości to zainwestuj w jeszcze jedną wizytę u innego lekarza,jeżeli potwierdzą się Twoje podejrzenia,że moce są źle dobrane,to w momencie gdy wrócisz do lekarza,który wystawił receptę będziesz miała dowody na to,że masz rację!
optyk-mila

Postprzez india » 15 lut 2013, o 17:28

Byłam na konsultacji u innego specjalisty i tak jak pisał wcześniej zero, stwierdził, że to wina przekręconych osi... i rzeczywiście jak przyłożę okulary do góry nogami to całkiem nie źle widać...
india

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 19 lut 2013, o 10:19

Czyli trzeba zgłosić się do lekarza, który źle wypisał receptę, powinien się poczuć do odpowiedzialności i naprawić swój błąd, płacąc za nowe, poprawnie zrobione szkła
zKrainyDreszczowcow

Postprzez dzika » 19 lut 2013, o 10:47

Ja osobiście jeszcze nie spotkałam się z przypadkiem żeby okulista przyznał się do winy i na swój koszt robił okulary.
dzika

Postprzez J.M. » 19 lut 2013, o 10:53

Zeby była to recepta z gabinetu prywatnego to można gratis przebadać się raz jeszcze,a na okulary,jeśli okulista przyjmuje w jednym zakładzie,uzyskać dobry rabat na wymianę szkieł.A tak to wątpie w szczerość okulisty w przychodni.Ale spróbować trzeba.
J.M.

Postprzez wCzteryOczy » 20 lut 2013, o 13:04

Chyba nie rabat na wymianę szkieł, a szkła darmowe :) bo w sumie czemu ktoś ma płacić za błąd lekarza/optyka czy kogokolwiek innego. U nas w takich przypadkach szkła są wymieniane za darmo, a kto za nie płaci to juz indywidualne ustalenia między właścicielem, a okulistą
wCzteryOczy

Postprzez india » 20 lut 2013, o 13:40

Gorąco liczę na to, że ten okulista podejmie wyzwanie i weźmie odpowiedzialnośc za swój błąd, mam nadzieję na zwrot kosztu soczewek, niestety nadal jest na urlopie... w końcu wróci i powie, że czas minął :/
india

Postprzez martini » 21 lut 2013, o 13:24

No ciekaw jestem czy okulista podejmie wyzwanie i wymieni soczewki na własny koszt, bo w dzisiejszych czasach to już raczej rzadkość :D India napisz jak się potoczyła sytuacja..
martini

Postprzez wCzteryOczy » 22 lut 2013, o 09:38

india napisał(a):Gorąco liczę na to, że ten okulista podejmie wyzwanie i weźmie odpowiedzialnośc za swój błąd, mam nadzieję na zwrot kosztu soczewek, niestety nadal jest na urlopie... w końcu wróci i powie, że czas minął :/

Zawsze można zwrócić się do rzecznika praw konsumenta.
wCzteryOczy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary