szkła progresywne

Okulary 2 w 1 , 3 w 1 . Czy takie okulary zdają egzamin?

Re: szkła progresywne

Postprzez optyk-mila » 18 sie 2011, o 14:29

Hej wszystkim. Mam pytanie do kolegów po fachu i ich ewentualne uwagi na ten temat,a mianowicie chodzi o to,ze po raz kolejny trafiła mi się klientka która koniecznie chciała okulary progresywne mimo tego,ze do dali nie potrzebuje korekcji,przyznaję się bez bicia,że odradziłam jej ten pomysł ze względu na małe prawdopodobieństwo,że się przyzwyczai (już raz miałam taki przypadek i niestety zmuszeni byliśmy wymieniać progres na dwie oddzielne pary).Co Wy myślicie na ten temat,czy rzeczywiście noszenie progresji z mocą 0,0 do dali jest niemożliwe,czy może to zależy indywidualnie od każdego osobnika?
optyk-mila

Postprzez SpecEye » 18 sie 2011, o 15:25

Zależy indywidualnie (oraz właściwego montażu). Jednak zastanawia mnie po co komu progres w takim wypadku. A może uda się namówić szanowną klientkę na okulary konferencyjne?
SpecEye

Postprzez optyk.F » 18 sie 2011, o 15:58

Dzień dobry. W moim salonie tez był taki przypadek że klient uparł się na progres i niestety też się nie przyzwyczaił (montaż był dobry przedstawiciel firmy to zatwierdził bo sam osobiście się pofatygował do klienta). Też zastanawiam się po co komu takie okulary .? Ale tak niestety się zdarza że ludzie decydują się na okulary progresywne nawet z mocą 0.0 do dali.
optyk.F

Postprzez optyk-mila » 19 sie 2011, o 10:14

Niestety ta Pani to dosyć specyficzny przypadek i ciężko jest ją przekonać na jakikolwiek zamiennik,w jej wypadku generalnie chodzi tylko o czytanie,ale chce okulary cały czas mieć na nosie. W dodatku pani okulistka poradziła jej,że tak będzie dla niej najlepiej,a to był okropny błąd,gdyż dla tej Pani słowa lekarza są święte więc inne rozwiązanie nie wchodzi w grę.
optyk-mila

Postprzez LEMUR » 19 sie 2011, o 10:25

optyk.F napisał(a):Też zastanawiam się po co komu takie okulary .? Ale tak niestety się zdarza że ludzie decydują się na okulary progresywne nawet z mocą 0.0 do dali.

A co w tym dziwnego? Ktos lubi chodzic w okularach... wiec kupuje. Niewielkie / brak lub male moce do dali, niski dodatek to mniejsze aberracje i latwiejsza adaptacja. Nie rozumiem tego zdziwienia, lecz nie o tym watek :mrgreen:
LEMUR

Postprzez OptykPodRóżą » 19 sie 2011, o 14:35

Witam. Ja też trochę nie rozumiem zdziwienia... Być może ta pani potrzebuje takich okularow np ze wzgledu na charakter swojej pracy. Ja swojej mamie zrobilam progresy pomimo 0.0 do dali. Gdy ktos pracuje np w sklepie czy na poczcie i potrzebuje korekcji do blizy to trudno, zeby przez 8 godzin zakladal i zdejmowal okulary a soczewki konferencyjne sie tutaj nie sprawdza, poniewaz maksymalna odleglosc patrzenia w nich to ok 3m. Wydaje mi sie wiec ze problem z adaptacja to indywidualna sprawa. Moja mama korzysta z tych okularow i nie ma z nimi zadnego problemu.
OptykPodRóżą

Postprzez optyk.F » 19 sie 2011, o 17:11

Optyk pod Różą w sumie ma racje to jest tylko i wyłącznie indywidualna sprawa i podejście klienta do okularów ;) Pozdrawiam.
optyk.F

Postprzez optyk-mila » 27 sie 2011, o 10:06

Dziękuje wszystkim za szybki odzew,ale mówiąc szczerze nadal mam dylemat jak postąpić z tą kobietą,ona ciągle napiera na ten progres (jedyne co ją jeszcze powstrzymuje,to wybór oprawy,wybrała dwie i nie wie,która będzie bardziej odpowiednia,ale dzięki temu ja mam jeszcze trochę czasu na uzyskanie niezbędnych informacji :) ). OptykPodRóżą mam jeszcze pytanie odnośnie Twojej mamy,jak długo zajęło jej przyzwyczajanie się do progresji i czy na chwilę obecną nie żałuje dokonanego zakupu?
optyk-mila

Postprzez OptykPodRóżą » 27 sie 2011, o 12:55

Hej optyk-mila. Moja mama praktycznie od razu się przyzwyczaiła...na początku może miała mały dyskomfort ale używała tych okularów i w końcu wszystko minęło. A teraz nie żałuje-mówi, że w jej pracy są naprawdę niezbędne. Teraz będzie zmieniać szkła bo już chyba potrzebuje mocniejszych ale już nie chce innych niż progresy:) Pozdrawiam:)
OptykPodRóżą

Postprzez optyk-mila » 29 sie 2011, o 14:23

W takim razie gratuluję Twojej mamie cierpliwości i wytrwałości w dążeniu do celu. W przypadku mojej klientki słowo się rzekło,zamówienie przyjęłam,teraz z niecierpliwością będę czekała na efekty,mam nadzieję że będzie równie zawzięta w walce z adaptacją progresów jak w walce ze mną abym jej to zlecenie zrealizowała. Życzcie mi powodzenia!
optyk-mila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki Progresywne, dwuogniskowe.