lepsze soczewki

Re: lepsze soczewki

Postprzez andrzej1 » 31 maja 2011, o 13:37

Witam-chodzi mi o soczewki terapeutyczne,a mianowicie o korekcję zeza.
andrzej1

Postprzez Paula Optometrysta » 1 cze 2011, o 10:19

jezeli chodzi o korekcje zeza, to na pewno nie ogolnie pojete soczewki terapeutyczne. Zalezy na czym Ci zalezy? na kosmetycznej poprawie, by nie bylo widac ze jest zez? i jaki rodzaj zaza( zbiezny czy rozbiezny)?
jezeli chodzi o kosmetyczna poprawe wygladu zeza rozbieznego, to istnieja specjalne soczewki , duzo wieksze od normalnych, ze specjalnie nanoszonym rysunkiem teczowki i zrenicy.. ktore daje wrazenie ze wszystko jest ok. nie wiem czy w Polsce ktos sie zajmuje dystrybucja takich soczewek . ale jak znajde tylko strone firmy to ja tu zamieszcze.. no i najlepiej opisz dokladnie czego chcesz sie dowiedziec:)
Paula Optometrysta

Postprzez andrzej1 » 1 cze 2011, o 14:54

Hej- Mam zeza rozbeznego i byłbym bardzo zadowolony odnosnie kosmetycznej poprawy wyglądu.Czy może Pani mi podać
ewentualny koszt takich soczewek?
andrzej1

Postprzez Paula Optometrysta » 2 cze 2011, o 08:57

Otóż jaka cena jest niestety nie moge powiedziec bo nie wiem, Ostatnio widzialam takie soczeweki na targach, nie wiem czy w Polsce ktos je rozprowadza bo sie tutaj nigdy z tym nie spotkalam, moge podac namiar na firme ktora prezentowala je .
Steve Lennox
www.sclcontactlenses.com
email: sclcontactlenses@aol.com

Na tej stronie jest zobrazowane o co chodzi, osobiscie widzialam te soczeweki wygladaly bardzo obiecujaco..
mam nadzieje ze pomoglam:)
Paula Optometrysta

Postprzez Mała » 2 cze 2011, o 10:49

Kochani a co jest lepsze soczewki z pryzmatem czy soczewki kontaktowe lecznicze ???

znam osobę która niedawno miała operację ( albo zabieg- nie wiem dokładnie) i mimo tego nadal widzi podwójnie...
proszę powiedzcie ile czasu po operacji może jeszcze "utrzymywać" takie widzenie? czy istnieje szansa , że to będzie się cofać czy tak już zostanie? zalecono jej okulary z pryzmatem ale może lepsze byłyby soczewki kontaktowe? jak myślicie?
Mała

Postprzez andrzej1 » 2 cze 2011, o 13:14

Pani Paulo-bardzo dziękuje za pomoc dużo mi Pani pomogła.Pozdrawiam serdecznie.
andrzej1

Postprzez Paula Optometrysta » 2 cze 2011, o 14:03

Mala, niestety jezeli chodzi o widzenie obuoczne , czyli wszystkie aspekty z podwojnym widzeniem, zezami, pryzmatami , soczeweki kontaktowe raczej sie nie sprawdzaja, bo nie ma korekcji pryzmatycznej w soczewkach( przynajmniej ja nic nie wiem na ten temat).. okulary w tym prezypadku sa lepsze. Soczewki stosowane w zezach to tylko soczewki poprawiajace efekt kosmetyczny "udaja" ze oczy sa dobrze ustawione.
jezeli chodzi o przedstawiony przypadek, to trudno powiedziec ile czasu.. zalezy jaka byla to operacja, jaki byl cel zabiegu, i jakie byly wczesniejsze rokowania. Mysle ze specjalista prowadzacy powinien wszystko wyjasnic.
Paula Optometrysta

Postprzez Mała » 3 cze 2011, o 09:05

Nie znam za bardzo szczegółów bo to znajoma znajomej, wiem tylko tyle, że miała operację na zeza i mimo tego nadal utrzymuje się podwójne widzenie. Tak jak pisałam zalecono jej okulary z pryzmatem, jednak jeden z lekarzy powiedział, że niestety tak może pozostać bo taki obraz miała od zawsze i tak ma utrwalone w głowie;/ Oczywiście jest ta osoba pod stałą opieką lekarską jednak zaciekawił mnie ten temat dlatego pytam... zreszta sądzę, że takie informacje mogą sie przydać niejednej osobie...
więc docelowo pytania: po jakim czasie można stwierdzić czy jest szansa na poprawę i normalne widzenie? pół roku da już jakiś obraz? co ile powinny sie odbywać kontrole w takich przypadkach ?
Mała

Postprzez Paula Optometrysta » 3 cze 2011, o 10:28

Mala, to o co pyatsz jest bardzo zlozonym problemem. Nie da sie jednoznacznie powiedziec,kiedy i czy wogle zniknie widzenie podwojne, bo jezeli byl to tylko zabieg majacy efekt kosmatyczny, czyli tylko normalne ustawienie oczu to widzenie podwojne nie zniknie.. to wszystko zalezy od stanu widzenia przed operacja. przykro mi ale jednoznacznie nie moge odpowiedziec na to pyatnie. co do kontroli , to specjalista zajmujacy sie pacjentka wie co robi i jak czesto potzrebne sa wizyty kontrolne. Bo jezeli jest walka o probe poprawienia obrazu( jezeli jest jakakolwiek szansa) i wprowadzone sa cwiczenia wzrokowe to wizyty beda czestrze. natomiast jezeli byl to zabieg jedynie kosmetyczny to kontrole beda potzrebne do zakonczenia procesu gojenia po zabiegu.
Paula Optometrysta

Postprzez Mała » 3 cze 2011, o 11:29

Dzięki Paula, oczywiście masz rację, ze skoro dana osoba jest pod opieka lekarzy to pewnie wszystko wie...
tylko ja tak mam, że wolę zaprzątać sobie głowę problemami innych, by nie myśleć o swoich ...
Mała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe