lepsze soczewki

Re: lepsze soczewki

Postprzez zuza » 16 kwi 2011, o 12:30

Hej.Bardzo dziękuje za dobre rady ,może tak dla pewności skorzystam ponownie z wizyty okulistycznej.Zakładam że będę musiała znowu zapłacić za wizytę i już pewnie będzie droższa nad czym ubolewam.Ale może dostanę próbne soczewki w gratisie ;)
zuza

Postprzez adrianM » 16 kwi 2011, o 12:36

Co tak ostro Katherina, mi tak polecił okulista i tak zrobiłem ,na kontrolnej wizycie wszystko było ok, nawet słowem nie wspomniał że coś z rozmiarem jest nie halo. A dla mnie najważniejsze jest to że dobrze mi się noszą. Mój pan doktor jest już trochę wiekowy i może nie jest specjalistą od soczewek ale dobrze dobiera okulary i moc soczewek. Niestety nie wszędzie jest wybór do jakiego okulisty pójść. Jak jest jeden okulista i jeden optyk w miasteczku skąd mam wiedzieć jak te procedury okulistyczno-optyczne mają wyglądać?
adrianM

Postprzez katherina » 19 kwi 2011, o 17:39

Widzisz Adrianie z Twojej wypowiedzi wnioskowałam, że tak jak zresztą napisałeś, sam sobie wybrałeś średnicę soczewki i było okej, a teraz kolejna wypowiedź świadczy jednak o tym że przeszedłeś procedurę okulistyczną, czasami wystarczy źle dobrać słowa i zostać nie tak jak trzeba zrozumianym ;)
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez Bartosz » 11 maja 2011, o 14:16

Witam
Wiele uwagi poświęcacie soczewkom, natomiast jeśli chodzi o płyny do soczewek - który polecacie?
Bartosz

Postprzez dzika » 12 maja 2011, o 08:26

Moja znajoma używa Solo Care i chwali sobie.Mają w sprzedaży różną pojemność w zależności od potrzeby :) Mają też coś na bardzo wrażliwe oczy -Ao Sept plus.Trzeba spróbować.
dzika

Postprzez Paula Optometrysta » 12 maja 2011, o 08:36

Jeżeli chodzi o plyny, to zależy od tego jakiego rodzaju soczewek sie uzywa i od predyspozycji oczek:)) Niewszystkie plyny 'pasuja' do wszystkich soczewek. Rzeczywiscie Solo -Care należy do tych plynow ktore dobrze wspolpracuja z wiekszoscia soczewek. Natomiast AOsept plus przeznaczony jest do bardziej wrazliwych oczu, czyli takich dla ktorych soczewki musza byc bardzo dobrze odbialczone, i inne plyny nie sprawdzaly sie, ale tak naprawde moze go stosowac kazdy.
Zazwyczaj specjalista dobierajac soczewki powinien doradzic odpowiedni plyn, jak rowniez w trakcie kontroli powienien zwrocic uwage czy dany plyn nie wywyoluje podraznien.
Paula Optometrysta

Postprzez Paula Optometrysta » 12 maja 2011, o 08:41

jak juz został poruszony temat pielegnacji soczewek to przypomne wszystkim uzytkownikom podstawowe zasady:)

- plyn wymieniamy codziennie
- zamnim wlozymy soczewke warto przeplukac pojemniczek i nalac swiezy plyn
- pamietamy o wymianie pojemnikow
- i dobrzeby by bylo go przeplukac goraco woda od czasu do czasu:))
- no i pamietamy o umyciu rak pred zakladaniem i sciaganiem soczewek

pewnie te zasady wydaja sie proste, ale niektorzy o nich zapominaja, a tylko dzieki temu uzytkowanie soczewek jest wpelni bezpieczne.
Paula Optometrysta

Postprzez Bartosz » 12 maja 2011, o 09:32

Witam
ja jeszcze nie nosiłem soczewek, ale nosze sie z zamiarem przebadania w tym kierunku i właśnie czytałem jakąś ulotkę odnośnie pielęgnacji soczewek, dlatego pojawiło sie moje pytanie o dnośnie płynu.
Więc podczas wizyty okulistycznej mam sie dopytać o odpowiedni płyn- to ważna uwaga-dziękuję.

Natomiast jeśli chodzi o zachowanie czystości pojemnika na soczewki to czytałem, że nie należy go myć wodą tylko właśnie tym płynem i była też uwaga, by odczekać aż pojemnik wyschnie i dopiero ponownie nalać płyn..., tutaj Paula pisze, że czasem warto przepłukać go gorącą wodą- jak to w końcu jest??
Bartosz

Postprzez katherina » 12 maja 2011, o 11:56

Opakowanie do soczewek jest wymieniane najwyżej co trzy miesiące bo taka jest jego najdłuższa przydatność, dlatego też nie widzę konieczności przepłukiwania opakowania gorącą wodą, wystarczy samym płynem, ale faktycznie pierwszy raz spotkałam się z taka wskazówką co do konserwacji opakowania, więc chętnie usłyszę argumenty przemawiające za tym zastosowaniem...
katherina

Postprzez Paula Optometrysta » 12 maja 2011, o 12:59

samo przeplukanie plynem nie pozwoli na doczyszcenie zakamarkow pojemnczka takich jak rowki do zakrecania i pokrywki. wydaje sie to niby oczywiste ze pojemniczek powinien byc czysty, ale uwiez nie jest to takie dla wszystkich.
zazwyczaj jak na odzdzial okulistyczny trafiaja osoby z powiklaniami to pobierany jest posiew z pojemniczka... hmm... i rozne zyjatka sa tam wynajdowane..
Sama z doswiadczenia wiem , ze pacjenci potrafia trzymac soczewki w pojemnikach w ktorych na przyklad w rowkach tworzy sie plesn. :shock:
chodzilo mi o to by zwrocic uwage na czystosc CALEGO pojemnika:)
Paula Optometrysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe