Soczewki kontaktowe kolorowe...pytania/wątpliwości...

Re: Soczewki kontaktowe kolorowe...pytania/wątpliwości...

Postprzez katherina » 18 mar 2011, o 18:58

Ogólnie po badaniu okulistycznym okulista stwierdza po około dwóch tygodniach użytkowania wstępnego soczewek czy oko je toleruje i czy nie zachodzą żadne zmiany inwazyjne dla naszego wzroku, jeśli pacjent toleruje soczewki bezbarwne to można po okresie trzech miesięcy użytkowania ich przejść na tryb soczewek kolorowych, i tu jest małe ale soczewki kolorowe jak już wcześniej pisałam o tym powinny być użytkowane kilka razy do roku, dlatego iż ich pigment może zbytnio podrażniać oko, użytkownik nie odczuje tego od razu ale na kolejnej kontrolnej wizycie mogą wyniknąć problemu. i pamiętajcie mogą ale nie muszą. Dlatego też ciągle się pisze mówi iż soczewki kontaktowe są bardzo indywidualną sprawą każdego użytkownika. Pamiętajcie lepiej ostrożnie podchodzić do tego tematu, a jednak mieć pewność, że robicie dla dobra swoich oczu wszystko co w waszej mocy by o nie zadbać.
katherina

Postprzez pola » 21 kwi 2011, o 11:02

Mam pytanie. Czy ktoś stosował soczewki kolorowe Adria firmy Interojo? Są niedrogie i dostępne na dłuższy okres czasu, np półroczne. Tylko marka jest mało znana i nie mogę się zdecydować?
pola

Postprzez katherina » 21 kwi 2011, o 17:24

Pola wiesz co ciężko jest mi się wypowiadać na temat produktu jakiego nie znam...ale to, że firma jest mało znana nie znaczy, że ma słabej jakości produkt...jedyne zastrzeżenie jakie mam na starcie do tej firmy to okres użytkowania i tryb noszenia tych soczewek...jakoś taki długi...dla mnie osobiście nie do przyjęcia :?
katherina

Postprzez pola » 22 kwi 2011, o 10:01

No właśnie, też mnie to zastanawia. Dotychczas miałam soczewki kolorowe tylko miesięczne.Na stronie tej firmy wyczytałam że te soczewki są kwaralne lub półroczne. Byłoby to opłacalne, tylko czy nie zaszkodzi to moim oczom?
pola

Postprzez katherina » 22 kwi 2011, o 10:34

Zawsze można spróbować, ale od razu radziła bym zapisać się na wizytę do okulisty...czyli zamawiasz soczewki i za dwa/trzy miesiące wizyta kontrolna...staraj się też ich nie przenosić, ogólna zasada prawidłowego użytkowania soczewek kolorowych to jeden miesiąc kolor trzy miesiące bezbarwna oczywiście w trybie użytkowania wraz z dobrymi okularami. Jeśli się odważysz i będziesz je praktykowała dopisz post z komentarzem jestem zawsze otwarta na nowości na rynku i ciekawa ich jakości oraz praktyczności.
Pozdrawiam Katherina :)
katherina

Postprzez visionnata » 22 kwi 2011, o 16:31

Hej Pola,ja również popieram wersję Katheriny-pamiętaj,że to są oczy i powinniśmy o nie dbać w szczególny sposób,więc może lepiej nie ryzykuj,tylko zasięgnij porady u specjalisty a wtedy będziesz miała pewność,że nie zrobisz sobie krzywdy. A tak w ogóle to ciekawa jestem ich ceny bo generalnie soczewki nie są jakimś drastycznym wydatkiem (wiadomo w porównaniu do okularów na pewno ich koszt jest znacznie wyższy,okulary możemy zrobić jedne na ok 2-3 lata już nawet za 500 zł,bardzo dobrej jakości,a soczewki jedno opakowanie za ok80 zł wystarczy na miesiąc,więc proste liczenie co się bardziej opłaca),ale wiadomo komfort noszenia,nie widać grubości soczewek,no i można w nich robić prawie wszystko :) Więc brykaj do okulisty niech Ci dobierze odpowiednie moce,może poleci jakąś firmę produkującą soczewki,a wtedy zapytaj o próbne-powinny być w cenie wizyty okulistycznej-wypróbuj i przekonaj co jest dla Ciebie najlepsze. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
visionnata

Postprzez pola » 26 kwi 2011, o 14:59

Doszłam do wniosku, dzięki waszym radom że, nie będę ryzykować i pakować się w nieznane. W końcu to moje oczy. Zostanę przy swoich freshlooczkach :D Pozdrawiam!
pola

Postprzez katherina » 26 kwi 2011, o 20:52

Myślę Pola, że podjęłaś bardzo dobrą decyzję... tylko pamiętaj o moich wskazówkach co do częstszych wizyt u okulisty i trybu noszenia soczewek :) i Twoje oczęta będą błyszczeć idealnym zdrowym blaskiem :)
katherina

Postprzez tosia_preis » 11 cze 2011, o 10:43

Hej wszystkim,mam taką nietypową sprawę!Generalnie jestem brunetką o piwnych oczach (nie mam żadnej wady wzroku),ale mój problem tkwi w tym,że od urodzenia na prawej źrenicy mam dosyć sporą zieloną plamkę,można by było nawet stwierdzić,że ta prawa źrenica ma dwa kolory gdyż jest to bardzo widoczna plama, i tak sobie pomyślałam czy byłaby taka możliwość aby spróbować kupić sobie jedną soczewkę kolorową,w kolorze moich oczu(o ile taki kolor uda się dobrać) i zacząć maskować troszkę ten mankament bo przyznam szczerz,że często padają pytania odnośnie tego co mi się stało i dlaczego to oko tak dziwnie wygląda!Jeżeli istnieje taka możliwość to bardzo proszę o rady!
tosia_preis

Postprzez visionnata » 14 cze 2011, o 09:56

Droga Tosiu,oczywiście,że istnieje możliwość kupienia soczewki kolorowej i aplikowanie jej do jednego oka. Generalnie soczewki kolorowe pakowane są po dwie sztuki ale wiadomo,że w Twoim przypadku ta druga sztuka się nie zmarnuje. Proponuję abyś udała się do zakładu optycznego w celu dokonania wyboru koloru no i oczywiście na naukę zakładania i zdejmowania soczewek,a przy okazji wypytaj o wszystkie szczegóły dotyczące Twojej osoby. Pozdrawiam!
visionnata

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe